Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om

Vesti 01. jan. 201513:10 > 13:11
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ognjen Stevanović

Srbija je ove godine predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a njen glavni cilj je, kako je naveo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, da pomogne toj organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi.

Stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u preuzima predsedavanje ovim telom danas a 15. januara, kako je najavio Dačić, biće održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

„Rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biće prioritet Srbije kada preuzme predsedavanje OEBS-u u 2015. godini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da predsedavanje predstavlja veliki izazov i priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka ciljevima OEBS, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini, što nije bilo očekivano kada je Srbija izrazila volju da predsedava OEBS-u pre tri godine.

„Odgovor OEBS-a u takvim teškim okolnostima pokazuje da, kada je obdarena neophodnom političkom voljom, organizacija može da upotrebi svoje komparativne prednosti, da efikasno doprinese rešavanju izazova takvih kriza i da svedoči o značaju OEBS kao regionalnom bezbednosnom aranžmanu“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija namerava da sve svoje napore uloži u pronalaženje političkog rešenja trenutnih problema.

Srbiji će, takođe, prioritet biti rad na dugotrajnim sukobima, gde će preneti svoje sopstveno iskustvo kao zemlja koja je izašla iz sukoba i koja je bila u tranziciji prema demokratiji.

Dačić je istakao da je Srbija posvećena principima OEBS kao i transparentnosti i efikasnosti u radu ka ciljevima OEBS.

U godini srpskog predsedavanja, 2015, biće obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija, navedeno je u saopštenju OEBS.