Uhapšeno 16 carinika, sumnja se na štetu od 11 miliona evra

Vesti 24. apr 201713:37 > 13:58
Shutterstock/ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija uhapsila 16 carinika i odgovornu osobu u jednom preduzeću zbog sumnje da su budžet Srbije oštetili za više od 11,5 miliona evra.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je pokazalo odlučnost u suzbijanju korupcije, sive ekonomije i kriminala. Godinu dana intenzivnog rada pripadnika Uprave kriminalističke policije dalo je rezultate. Značaj ove akcije je višestruk. Osim hapšenja osumnjičenih i njihovog procesuiranja, sprečeno je i dalje nanošenje štete budžetu Srbije i nastavak krađe više miliona evra od građana“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Ministar je dodao da se sumnja da su carinici skoro godinu dana robu, a pre svega cigarete iz inostranstva, fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Oni su na taj način primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i na taj način omogućili oslobađanje od carine, poreza, akciza i drugih posebnih dažbina.

Osumnjičeni da su parfeme i cigarete prodavali na crnom tržištu

Kako se navodi u odvojenom saopštenju policije, osim carinika uhapšena je odgovorna osoba u preduzeću „Koko šoping“, a pretpostavlja se da su oni krivična dela obavljali u periodu od oktobra 2015. do septembra 2016. godine.

Policija pretpostavlja da su oni fiktivno razdužili 832.923 boksa cigareta raznih marki, ali i parfeme i drugu akciznu robu koju su potom prodavali na crnom tržištu.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu biti privedeno nadležnom tužilaštvu.