Prve bebe stigle nekoliko sekundi nakon ponoći

Vesti 01. jan. 201512:35 > 12:40
Podeli:
Izvor: Tanjug

Prva beba u novoj 2015. godini je dečak rođen sekund posle ponoći u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.

Kako je rečeno agenciji Beta u tom porodilištu, dečak je težak tri kilograma i 200 grama, dugačak 50 santimetara.

Beba je rođena prirodnim putem i dobila je ocenu deset.

Majka Danijela Živanović porodila se prirodnim putem i dobro se oseća.

Darinka Grujić na svet je deset minuta nakon ponoći donela devojčicu tešku tri i po kilograma.

Poklon od 300.000 dinara

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas prvorođene bebe u Beogradu i tom prilikom majkama dečaka Nemanje i devojčice Maše uručio pomoć od po 300.000 dinara.

“Grad Beograd od ove godine novčano pomaže prvorođene bebe i to i žensko i muško dete“, rekao je Mali novinarima nakon obilaska Danijele Živanović i Darinke Grujić koji su nešto posle ponoći u GAK Narodni front na svet donele dečaka Nemanju, odnosno devojčicu Mašu.

Objašnjavajući da je to promena u odnosu na prošlu godinu, on je istakao da će praksa sa kojom je započeto ove godine, da se novčano pomaže sa po 300.000 dinara prvorođeno žensko i muško, biti nastavljena i u godinama koje dolaze.

Mali je istakao i da je prošle godine u Beogradu rođeno nešto manje od 20.300 beba što je porast u odnosu na 2013. godinu.

Izvor : Tanjug

Novi Sad prvu bebu dočekao u ranim jutarnjim časovima

Prva beba rođena u novosadskom porodilištu ove godine je devojčica, teška nešto više od tri kilograma, koja na svet došla jutros u 6.43 sati.

Bebu i majku Ninu Sazdanić danas je posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i uričio im prigodne poklone Grada Novog Sada.

Vučević je tom prilikom rekao da po tradiciji Nova godina počinje na najlepšem mogućem mestu – u porodilištu. „Grad će nastaviti da podržava pronatalitetnu politiku i u skladu sa svojim mogućnostima pomagaće i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i sam Klinički centar Vojvodine“, kazao je Vučević.

On je dodao da će prvorođena beba od Grada dobiti 100.000 dinara dok svaka druga beba rođena 1. januara dobija 50.000 dinara, a osim poklona u novčanom iznosu sve bebe će dobiti i poklone u opremi.

Kragujevac: Dečak rođen deset minuta nakon ponoći

Dečak, težak četiri kilograma prva je beba koja se rodila u 2015. godini u kragujevačkom porodilištu, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Njega je u desetoj minuti 2015. godine carskim rezom rodila Tamara Petković (24) iz Cerovca kod Kragujevca, kojoj je to prva beba.

Niš: Prva beba pola sata nakon ponoći

Prva beba rođena u Nišu je dečak, težak je 4,9 kilograma i dugačak 59 santimetara, rekao je novinarima šef dežurne ekipe na Ginekološko-akušerskoj klinici Milan Stefanović.

Majka Dobrila Đorić (37) donela je na svet dečaka pola sata posle ponoći carskim rezom. Porodici je to prvo dete. Ginekološko-akušersku kliniku posetio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić koji je majci poklonio sat i 50.000 dinara.