BCBP: Teroristički napadi biće učestaliji, ali ne na Balkanu

Vesti 22. apr. 201711:04 > 11:06
Podeli:
Izvor: N1

Miloš Popović, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, očekuje da će teroristički napadi u svetu biti sve učestaliji, ali ne veruje da će ih biti i na Balkanu. Kako je rekao, u Srbiji se građani ne plaše terorističkih napada, ali se plaše da država neće moći da ih spreči, pokazalo je istraživanje BCBP.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku je sproveo istraživanje koje je merilo stavove građana o bezbednosnim pretnjama, a Popović kaže da su građani Srbije terorizam kao pretnju stavili na drugo mesto.

„Mi smo građanima ostavili da sami odaberu šta je najveća pretnja, i sami su odabrali na prvom mestu politike velikih sila, a terorizam je sledeći, sa oko 15 odsto. To nije čudan trend, u anketama Eurobarometra terorizam je takođe percipiran kao prva ili druga prenja“, kazao je.

Problem kod nas, kako je naveo, jeste to što se građani ne plaše terorističkih napada, ali se plaše da država neće moći ništa da uradi da ih spreči ili da neće moći da zaštiti građane od takvih napada.

„Ne očekujem terorističke napade na Balkanu ove vrste kako u Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, jer su te grupe zainteresovane za jake države, posebno one koje imaju veze sa sitacijom u Siriji“. One nisu zainteresovane za države Balkana, osim da regrutuju pojedince, kazao je Popović i dodao da su mogući napadi vukova samotnjaka, ali iz ličnih frustracija, ne iz pobuda islamističkih ideologija, dodao je.

On je, gostujući u Novom danu, objasnio da terorističke pretnje danas dolaze iz Sirije jer se teritorija terorističke Islamske države smanjuje a Raka, glavni grad njene paradržave, odsečena je od ostatka, pa je ta grupa pod sve većim pritiskom.

„Očekujem da će napadi biti učestaliji upravo zbog toga“, kazao je.

Pre Uskrsa američka ambasada u Prištini izdala je upozorenje za svoje državljane da izbegavaju javne skupove upravo zbog terorističkih pretnji. Popović je objasnio da je to standarno upozorenje američke ambasade, a upitan da li naše službe imaju bilo kakav vid saradnje sa onima s Kosova, odgovorio je da se nada da je tako jer protiv terorizma države moraju da se bore zajedno. „Nadam se da sarađuju za doborobit svih nas“, kazao je.

On je rekao i da postoji veliki broj napada koji su osujećeni, a za koje nikada ne saznamo ili saznamo retko. „Moguće je i da je osujećenih napada bilo više nego ovih koji su izvedeni“, kazao je Popović i dodao da je to ključno.

Podsetivši da je pored napada na policijace u Parizu, sinoć izveden teroristički napad i u Rusiji, na rusku Službu bezbednosti, on je ocenio da se mete terorista stalno menjaju.

“Menjaju se stalno mete napada, i mi ne možemo da povežemo kako se one menjaju. Prvo su mete bile ogromne mase ljudi, pa pojedinačne mete, koristili su razne tehnike napada, od automatskog oružja do bombi… Napraviti zaključak šta bi moglo sledeće da bude meta to je nemoguće“, kazao je.