Ruski MIP: Velikoalbanske pretnje stabilnosti

Vesti 21. apr. 201720:52 > 20:55
Podeli:
Izvor: Anadolija

Odeljenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije za informisanje i štampu izrazilo je u petak uveče u saopšenju "posebnu zabrinutost" zbog, kako je ukazalo, "velikoalbanske pretnje stabilnosti na Balkanu" i podržalo ocene rukovodstva Srbije o tome.

„Niz nedavnih izjava raznih albanskih političara u vezi s prekrajanjem granica na Balkanu izazvao je posebnu zabrinutost“, piše u ruskom saopštenju.

„Konstatujemo da se, dok se neosnovano Rusija optužuje za pokušaj destabilizacije Jugoistočne Evrope, čine napori da se sprovede projekat Velike Albanije, na osnovu Ustava Albanije koji Tirani daje pravo da brani interese Albanaca u inostranstvu“, ukazuje Ministarstvo.

„Indikativno, glavni pokrovitelji Tirane i Prištine – SAD i EU, ili stidljivo ćute, ili iznose zajedničke besmislene fraze. Ne možemo a da se ne složimo sa ocenama događaja koje su izneli premijer Srbije i njen novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji su odlučno osudili retoriku albanskih političara i koji zahtevaju adekvatan odgovor Brisela, Vašingtona i ključnih evropskih zemalja na to što se dešava“, ukazuje rusko ministarstvo.

„Gorka je ironija to što bi – kako je gospodin Vučić primetio, da je on sebi dozvolio da javno predlaže ujedinjenje Srbije sa Republikom Srpskom (Bosna i Hercegovina), ‘visio s bandere’ u Briselu“, piše u saopštenju iz Moskve.

Na kraju saopštenja, ruski MIP poziva partnere na zapadu da se pridržavaju međunarodnog prava i zdravog razuma, ali i da se uzdrže od primene dvostrukih standarda što su oni ponekad skloni da rade.