EU traži da se sprovede odluka suda o Visokim Dečanima

Vesti 20. apr. 201715:12 > 17:14
Podeli:
Izvor: Wikimedia.org/ Pudelek (Marcin Szala)

Evropska unija je zabrinuta zbog toga što se ne sprovodi odluka Ustavnog suda Kosova od 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemljišta u Dečanima, saopštila je kancelarija Evropske unije na Kosovu.

„Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava što je osnovno demokratsko načelo“, kaže se u saopštenju.

EU traži da se odluka Ustavnog suda Kosova sprovede bez odlaganja, i osuđuje sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Ustavni sud Kosova je, odlučujući o zahtevu za ocenu ustavnosti dveju odluka Žalbenog veća Posebne komore Vrhovnog suda Kosova za pitanja koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju od 12. juna 2015. godine, odlučilo da zemljište koje je bilo predmet odlučivanja pripadne manastiru Visoki Dečani.

Predsednik opštine: Ne sprovodimo političke odluke

Predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj reagovao je na zabrinutost kancelarije EU na Kosovu povodom neprimenjivanja odluke Ustavnog suda Kosova o zemljištu manastira Visoki Dečani, ocenom da je to politička odluka.

Seljmanaj je u pisanoj izjavi naveo „da oni (Opština Dečani) takve odluke niti prihvataju, niti sprovode“.

On je ukazao da su „Opština Dečani i dva preduzeća (čija je imovina predmet spora) stalno tražili ostvarivanja zakona u sporu oko imovine na koje ima pretenzija Manastir“.

„Kako je moguće da kancelarija EU na Kosovu bude uznemirena u vezi sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda dok ni jednom nije izrazila uznemirenje zbog činjenice da se pokušava poštovati odluka iz vremena (Slobodana) Miloševića o poklanjanju te imovine Manastiru Visoki Dečani“, pitao je Seljamanaj.

On je istakao da se zalaže za sprovođenje zakona i da ova preduzeća idu u privatizaciju, kao i sva druga preduzeća na Kosovu.

„Principe vladavine zakona treba da poštuju svi. Mi cenimo podršku EU Kosovu i zahvalni smo joj, međutim odluke koje su donete pod uticajem, i koje su protivzakonite, ne sprovodimo“, naveo je Seljmanaj i dodao da je to „sada politički problem“.

„Da li ovaj problem može da bude rešen politikom, ostaje da se vidi. Mi smo i dalje spremni za dobre odnose s Manastirom, ali ne i da poklanjamo imovinu koja davi ekonomski razvoj opštine Dečane“, poručio je predsednik te opštine.