Borko Stefanović: Izbori otklonili naduvane liderčiće

Vesti 19. apr 201717:14 > 17:14
Podeli:
Izvor: N1

Lider Levice Srbije Borko Stefanović kaže da se stvara jedna nova grupacija oko Saše Jankovića i da je jedini način da se pobedi Vučić - jedna kolona opozicije. Smatra da Janković treba da predloži neki zajednički pristup, a da su protekli izbori otklonili taj osećaj naduvanosti kod nekih liderčića iz opozicije da su mnogo bitni.

Sednica Skupštine Srbije koja je prekinuta 1. marta tokom utvrđivanja dnevnog reda zbog predizborne kampanje, nastavljena je danas. Nakon tri sata utvrđen je dnevni red. Sednica o inicijativi za smenu predsednice parlamenta biće naknadno određena. Deo opozicije zbog toga negoduje.

Lider Levice Srbije, nekadašnji poslanik Borko Stefanović je izjavio da je opozicija trebalo da bojkotuje rad skupštine.

Gostujući u Danu uživo, rekao je da ne vidi šta je opozicija dobila sa dve paralelne incijative za smenu Maje Gojković.

Izlazak iz Skupštine ima loših strana, kaže, dodajući da time gubite mogućnost da „imate mikrofon“, ali pozitivna strana je, kako navodi, da građani i svet vide da je „ovo autokratski režim“.

Levica Srbije je bila za to da imamo jednog zajedničkog kandidata, ali svi su hteli da budu lideri, ljudi su svi krenuli sami da se kandiduju, rekao je govoreći o proteklim predsedničkim izborima. „Nije bilo ozbiljnog dogovora, opozicija se podelila, sujete su proradile“, navodi.

Cilj ove sadašnje opozicije je da preživi jer funkcioniše u katastrofalnim uslovima, ocenjuje Stefanović. Kaže da u Srbiji već pet godina traje politički progon opozicije, i da će onaj ko to preživi biti kao endemska vrsta.

Smatra da likovi iz devedesetih, s političke scene, moraju da odu u penziju. Opoziciji zamera to što manje-više žele da se sistem samo popravi. A ceo sistem je loš, kriminalizovan, tenderi su namešteni, mediji su pod kontrolom, institucije su narušene, mladi odlaze u inostranstvo, a vi kažete ja želim tri minuta za govornicom, dodaje.

Smatra da opozicija treba da se priključi, odnosno da preuzme zahteve studenata. Bunt nije zbog Vučićevih 55 odsto, već zbog toga kako je došao do tih rezultata – nelegalno i nelegitimno, potkupljivanjem, s potpunim medijskim mrakom, osim par časnih izuzetaka, dodaje.

Govoreći o protestima, kaže da ide u šetnje, da je lepo primljen, a da je tamo u svojstvu građanina.

„Sloboda se valja ulicama, ja pozivam građane da dođu u što većem broju… Čast mi je da jedan Martinović prvo izvadi na RTS moju fotografiju“, kaže.

Saglasan je sa konstatacijom da protesti pomalo jenjavaju, ali dodaje da se to može promeniti u jednom danu, i da sve zavisi od neformalnih organizatora „ko god to bio“, ali i poteza vlasti. Smatra da su budalaštine da iza protesta stoje neke političke partije i navodi da to režim plasira jer ne mogu da veruju „da neko nije zadovoljan njihovim dobrim životom“.

„Zamislite drznuo se neko ko je protiv enormnog bogaćenja Vučićevih ministara, prijatelja i kumova koji su sve tendere namestili, koji su se enormno obogatili, to u Srbiji svi znaju, samo šapuću“, kazao je.

Maja Gojković privatizovala Skupštinu

„Maja Gojković ima puno grešaka, ona je pomislila da neko ko je dobio većinu glasova može da radi šta hoće“, kaže. Ona ne razume demokratiju i njen izgovor je da isključi mikrofon, dodaje.

Maja Gojković je suštinski privatizovala Skupštinu, najveća greška koju je napravila je način na koji je prekinula sednicu i otišla kod čoveka koji je nosilac izvršne vlasti i narušila načelo podele vlasti, rekao je. „Skupština je ukinuta, zgaženo je pravo narodnih poslanika da iznesu svoj stav, jer Vučić ne želi da čuje disosnantne tonove za vreme kampanje“, dodaje.

Smatra da sednica o Maji Gojković – neće doneti mnogo. „Oni (napredanjaci) mogu Bečića iz Vrbasa da izaberu za predsednika Skupštine, mogu Martinovića, mogu Babića vazduhoplova da izaberu i da kažu: Evo smenili smo Maju Gojković ona će biti ministarka za lokalnu samoupravu, na primer…“

Ipak, opozicija će, dodaje, imati priliku na toj sednici da kaže kakve su se sve nepravilnosti dogodile.

„Građani treba da znaju – kad glasate za Aleksandra Vučića, glasate za štednju vašu, da vam država dere kožu s leđa, da vam povećava cene, da se vaša deca ne mogu zaposliti bez stranačke knjižice vladajuće stranke, gde ne možete videti u medijima neko drugačije mišljenje, gde ne možete da čujete šta je to bolje u donosu na ovaj režim“, naveo je.

Nova opozicija oko Saše Jankovića

Stefanović kaže da mu se čini da se stvara jedna nova grupacija oko Saše Jankovića. Ne znam da li će ići sa njima DS, mislim da će izgubiti time deo građanističkog dela, kaže. „Tu je i Pokret Ne davimo Beograd, verovatno Lokalni front, tu su Dveri bez obzira što se mi ne slažemo, tu je Beli…“

Da je dogovoren jedan kandidat opozicije, smatra Stefanović, drugi krug bi bio siguran.

Levica svakako hoće da bude deo te nove opozicije, kaže. On je naveo da je za zajedničku listu opozicije na beogradskim i eventualnim republičkim izborima.

Kaže da u krajnjem, ako budu uslovi ovakvi, da se zajedno prava opozicija, oni koji su zaista protiv Vučića, bojkotuju izbore.

Problem Srbije i našeg društva nije Vučić, problem je opozicija, rekao je Stefanović, dodajući da će ova njegova izjava mnoge iznervirati. „Problem je što ne postoji drugačija, bolja, validnija, poštenija ponuda u odnosu na Vučića… Vučić je kao list na vetru koji će duh slobode Srbije da oduva na smetlište istorije“, kazao je.

Jedini put pobede nad ovim režimom koji pljačka Srbiju, koji se enormno obogatio, koji ne želi da je vodi u dobrom pravcu, jeste da se opozicija što više postavi jedna uz drugu, da budemo jedna kolona, rekao je. Kaže da se vidi da građani to žele, ali je istakao da treba ići bez „potrošenih političara“.

Smatra da je loše što, kako kaže, Janković neće sa strankama, a da bi razumeo da kaže da neće sa pojedinim strankama. „Deluje mi da je cela opozicija je u klubu od jedan ili dva posto i svi smo tu negde. Ako ništa drugo, otklonili smo taj osećaj naduvanosti kod nekih liderčića da su mnogo bitni. Jedini tu koji je nešto veći od drugih je Saša Janković. Saša Janković treba da bude, po nama, neko ko će predložiti neki zajednički nastup ili u pravcu bojkota izbora ili da cela opozicija zajedno ide, i siguran sam da će taj rezultat da bude dobar i da će predstavljati početak pada Vučića“, rekao je.

Na pitanje kakva će, prema njegovom mišljenju, biti nova Vlada, kaže: „Erdoganovska, orbanovska igračka, gde će Vučić biti sve“. Preneo je i šalu s društvenih mreža: „Juče je bio kod patrijarha, priča se da patrijarh nije smeo da ustane sa stolice da Vučić ne bi seo“.

Nije dobro da jedan čovek drži sve u svojim rukama, kaže Stefanović. Zaključuje da nije dobra ni „Vučićeva politika servilnosti“.