Policija uhapsila osmočlanu grupu krijumčara migranata

Vesti 19. apr. 201713:35 > 13:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila je osmočlanu organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom ljudima i ilegalnim migratnima uz novčanu naknadu od najmanje 250 evra, omogućavala da iz Bugarske prođu kroz Srbiju na putu ka EU, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Osumnjičeni se terete da su od granice sa Bugarskom do Beograda, a zatim ka zemljama Evropske unije, u dužem periodu prebacili više od 200 ilegalnih migranata, obezbeđivali im smeštaj i tranzit kroz Srbiju, rekao je Stefanović posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Grčke Nikolaosom Toskasom.

Stefanović je naveo da je ta grupa sarađivala s jednim Avganistancem iz Beograda koji ih je povezivao sa migrantima koji su za tu uslugu plaćali 250 evra.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, policija traga za još dve osobe iz te grupe.

Policija je saopštila da su na teroritoriji Beograda uhapšeni D.I. (48), M.đ. (37), B.K. (24), I.M. (44), S.R. (28), N.B. (37), R.J. (59) i državljanin Avganistana M.S.K. (23), dok se za dvojicom članova ove organizovane kriminalne grupe intenzivno traga.

„Grupa je kako se sumnja, nakon dogovora sa M.S.K. organizovala prihvat migranata u blizini državne granice Srbije sa Bugarskom, njihov tranzit preko Srbije i privremeni smeštaj u Beogradu, u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije“, navodi se u saopštenju policije.

Za tranzit ilegalnih migranata članovi te grupe naplaćivali su oko 250 evra po migrantu, plus novac za obezbeđivanje njihovog smeštaja u Beogradu, precizirano je u saopštenju.

Svi osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Istraga je trajala više meseci.