Gojković: Zakazaću posebnu sednicu za razmatranje moje smene

Vesti 19. apr. 201711:27 > 16:43
Podeli:
Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se razmatrati zahtevi za njenu smenu, ali da ne zna kada će se ta sednica desiti. Dodala je da ona neće predsedavati njome, kao ni potpredsednik parlamenta iz SNS.

Gojković je rekla da je od poslanika Srpske napredne stranke, kao i onih koji čine vladajuću većinu, dobila saglasnost da zakaže posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o zahtevu za njenu smenu.

Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini rekla da ne zna za kada će zakazati tu sednicu, jer to zavisi od toka današnje, kao i one zakazane za petak, ali je ukazala i da, po Poslovniku, od podnošenja zahteva do dana održavanja treba da prođe najmanje 15 dana, a taj rok je 29. april.

Prema njenim rečima, poslanici koji su tražili da se zahtev za njenu smenu uvrsti u dnevni red današnje sednice „ne znaju ili neće da znaju kako izgleda ispravna procedura za stavljanje predloga na dnevni red“ i da „ne znaju šta znači hitan i redovan postupak“.

Gojković je istakla da će na toj posebnoj sednici, na kojoj će se raspravljati o njenoj smeni, oni koji su to zahtevali moći da kažu razloge za to, ali će „morati da čuju i argumente poslanika koji čine većinu“.

„Zbog poštovanja parlamenta odlučila sam da pružim šansu potpisnicima predloga da kažu šta imaju na moj račiun, ali i da čuju šta ja njima imam da kažem“, rekla je Gojković, i potvrdila da ona neće predsedavati tom sednicom, kao ni potpredsednik koji je iz njene stranke.

Predsednica Skupštine smatra da je pravi inicijator predloga za raspravu o njenoj smeni, koji je potpisalo 30 poslanika, Bojan Pajtić, koga je nazvala „sada već bivšim poslanikom“, koji se „sad setio, a poslednji put se u parlamentu pojavio u avgustu 2016. godine“.

Posebna sednica sa samo jednom tačkom

Maja Gojković je ranije danas, tokom utvrđivanja dnevnog reda sednice, objasnila da je inicijativa za njenu smenu podneta 13. aprila po redovnom postupku, što znači da je potrebno da prođe 15 dana od podnošenja zahteva kako bi mogao biti uvršten u dnevni red.

Kako je istakla, opozicija nema dovoljna broj poslanika da to uvrsti u dnevni red, te da će im pomoći ona i poslanici vladajuće većine i da će uz njihovu pomoć biti zakazana posebna sednica o tim inicijativama.

„Evo, spremni smo da vam pomognemo da to dođe na dnevni red jer vas nema dovoljno. Ja hoću da budem na dnevnom redu i biće posebna sednica samo sa tim tačkama dnevnog reda, 29. aprila, 30. aprila ili 1. ili 2. maja“, rekla je Maja Gojković.

Inicijative za smenu Maje Gojković podnela je Demokratska stranka i pokret Dosta je bilo koji je, osim smene Maje Gojković, tražio smenu i Veroljuba Arsića, potpredsednika parlamenta iz Srpske napredne stranke.

Maja Gojković je inače poslanicima saopštila da će o tome biti posebna sednica, pošto je poslanica DS-a Aleksandra Jerkov tokom utvrđivanja dnevnog reda rekla da se već dve nedelje ispred Skupštine Srbije okupljaju mladi ljudi koji imaju zahteve, a među njima je i zahtev za smenu predsednice parlamenta i zatražila da učini svima uslugu i tu tačku stavi na dnevni red.

„Molim Vas da učinite svima uslugu i da to uradite“, rekla je Aleksandra Jerkov.

Evo kako je izgledala rasprava: