Cene vrtića od sutra 20 odsto od ekonomske cene

Vesti 31. dec. 201411:14 > 11:17
Podeli:
Izvor: N1 info

Novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u vrtićima i obdaništima, koji predviđa da roditelj plaća 20 odsto ekonomske cene, stupio je na snagu i primenjuje se od sutra.

„Neke lokalne samouprave nisu poštovale dosadašnji pravilnik ali ni zakone koji uređuju ovu oblast, međutim, gradovi i opštine sada imaju nove kriterijume i moraju ih se pridržavati“, rekao je Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvete.

Za cenu vrtića najviše se interesuju roditelji beogradskih mališana jer su po „cenovniku“ grada do sada neosnovano plaćali više račune.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će nakon donošenja pravilnika, cena vrtića za sve biti ista, ali će zbog toga neki roditelji plaćati više, a neki manje nego do sada.

„U ovom trenutku u nekim opštinama imate višu cenu vrtića, 8.000 – 9.000 dinara, a u najvećem broju opština imate vrtiće koji koštaju 1.500 i 2.000 dinara. Dakle, cena vrtića u gradu Beogradu će verovatno poskupeti za najveći broj roditelja“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je trenutno u proseku na teritoriji grada cena vrtića oko 5.600 dinara, po postojećem pravilniku.

Ekonomska cena vrtića u Beogradu je 30.000 dinara. Od toga 20 procenata plaćaju roditelji, oko 6.000 dinara, ali grad daje i dodatna umanjenja za treće, četvrto dete, kao i za socijalne kategorije.