Fondacija Ćuruvija: Istina o ubistvu novinara na čekanju

Vesti 10. apr 201717:48 > 17:52
Fondacija Slavko Ćuruvija/Predrag Mitić

Slavko Ćuruvija fondacija zatražila je, povodom 18. godina od ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije, od nadležnih organa da dodatno ubrzaju postupanje u suđenju za to ubistvo, kao i da intenziviraju rad na rešavanju slučajeva ubistva novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Fondacija ocenjuje da je u protekloj godini zabeležen drastičan porast pritisaka na novinare u Srbiji, koji uprkos tome što je nedavno formirana Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj učestvuju Tužilaštvo, policija i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i dalje od države iščekuju jasan signal da pretnje i napadi neće biti tolerisani. 

„Medijske slobode u Srbiji se rastaču brzinom svetlosti, a sa svih strana valja se neprozirni medijski mrak. Uhvaćeni između čekića i nakovnja političkih i ekonomskih pritisaka, nezavisni mediji se gase ili prestaju da budu nezavisni. Mnogi su se otvoreno i bez srama stavili u ulogu propagandističkih partijskih glasila. Pravo građana na objektivno informisanje ugroženije je nego bilo kad u našoj modernoj istoriji“, navodi se u saopštenju. 

Fondacija istovremeno, traži od javnosti podršku u borbi za istinu o počiniocima i nalogodavcima ubistava novinara i borbi za bezbednost onih koji danas obavljaju taj odgovoran posao, samo i isključivo da bi očuvali pravo javnosti da zna. 

„U utorak, 11. aprila, navršava se 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Prvog juna navršiće se dve godine od početka suđenja za ubistvo. Kraj se još uvek ne nazire“, navodi Fondacija. 

Fondacija u saopštenju podseća da su se pre nekoliko dana navršile 23 godine od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović, te da je predistražni postupak i dalje u toku.

„U junu će isteći 16 godina od ubistva Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti. Uprkos povremenim najavama da će uskoro doći do proboja u istrazi tog slučaja, još čekamo konkretne rezultate“, navodi se u saopštenju Fondacije.