Prijava penzionera za povlašćene GSP karte od 5. januara

Vesti 30. dec. 201417:37 > 17:46
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Beogradski Sekretarijat za saobraćaj pozvao je penzionere da od 5. januara dostave dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na besplatnu ili povlašćenu godišnju kartu za javni prevoz.

Tarifni sistem u beogradskom javnom prevozu biće promenjen od 1. februara, a Sekretarijat za saobraćaj pozvao je penzionere čija penzija nije veća od 25.000 dinara, bez obzira na starosno doba, da od 5. januara dostave original poslednjeg penzionog čeka, kako bi ostvarili pravo na besplatnu ili povlašćenu godišnju kartu za javni prevoz od 407 dinara.

U saopštenju Sekretarijata za saobraćaj se navodi da dokumentaciju umesto penzionera mogu predati i treća lica, a umesto penzionog čeka mogu dostaviti original potvrdu PIO fonda o visini penzije ne stariju od 15 dana.

Postojeće kartice za oznakama B1, P13 i P14 se ne menjaju, tako da korisnici neće plaćati troškove izdavanja novih kartica odnosno promene kategorije.

Dokumentacija se može podneti od 5. do 25. januara 2015. na više mesta, među kojima su i GSP u Skender begovoj ulici 47, kao i prostorije Apeksa u Beograđanki.

Po odluci Direkcije za javni prevoz, svim starijim od 65 godina sa uplaćenom godišnjom registracijom za 2014. godinu, biće produženo trajanje kartica iz prethodne godine do 1. februara 2015. godine, što znači da će se tokom januara voziti besplatno.

Korisnici koji su tek predali dokumentaciju za ostvarivanje prava na penziju, ili korisinici kojima je pravo na isplatu penzije odobreno, ali isplata još nije počela, mogu ostvariti pravo pod istim uslovima kao penzioneri sa penzijom većom od 50.000 dinara.

Nakon dobijanja prvog penzionog čeka, oni mogu predati dokumentaciju za ostvarenje prava na besplatan ili ostali povlašćen prevoz. Za sve informacije penzionerima je na raspolaganju služba Korisničkog servisa BusPlusa putem telefona 011-7155-155.