Oland i Mej čestitali Vučiću pobedu na izborima

Vesti 07. apr 201712:35 > 12:58
AFP

Predsednik Francuske Fransoa Oland čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika Srbije, saopštila je Vlada Srbije. Britanska premijerka Tereza Mej takođe je čestitala pobedu i istakla da Srbija igra centralnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti u regionu.

Oland je u čestitki, koju je uručila ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro, napisao da pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima pokazuje snažnu podršku koju kod građana Srbije uživa volja za približavanjem Evropi.

„Vi znate da možete da računate na podršku Francuske u tom procesu, kao i na pomoć ekonomskom razvoju i trajnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana. U tom smislu, zalaganje Beograda u dijalogu sa Prištinom ostaje od suštinskog značaja“, piše u čestitki.

Francuski predsednik izrazio je želju za daljim unapređenjem veza Srbije i Francuske tokom Vučićevog predsedničkog mandata.

Mej: Srbija obezbeđuje stabilnost

„Veoma pozdravljam posvećenost reformama koje ste pokrenuli. Dok težite tome da promovišete veći ekonomski prosperitet, bavite se pitanjem korupcije, gradite snažne i nezavisne institucije i jačate vladavinu prava u Srbiji, budite uvereni da će Vam Velika Britanija pružati punu podršku“, navela je Mejova u čestitki koju je Vučiću uručio britanski ambasador u Beogradu Denis Kif.

Tereza Mej izrazila je nadu da će Vučić tokom svog predsedničkog mandata nastaviti da postiže napredak u dijalogu sa Prištinom i u normalizaciji odnosa koji su od suštinskog značaja za mir, saopštila je Vlada Srbije.

„Moja Vlada i ja unapred se radujemo posebno bliskoj saradnji s Vama, dok se pripremamo da budemo domaćini Samita o Zapadnom Balkanu 2018“, izjavila je britanska premijerka.

Ona je podsetila da se ove godine obeležava 180. godišnjica diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Srbije i ocenila da to pruža dobru priliku za produbljivanje svih aspekata naših bilateralnih odnosa.

Tereza Mej izrazila je nadu da će Velika Britanija i Srbija nastaviti s jačanjem bezbednosne saradnje u cilju prevazilaženja zajedničkih izazova poput ekstremizma, ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.

„Na kraju, želela bih da Vam zahvalim na pismu koje ste mi uputili 23. marta, posle napada u Vestminsteru. U suočavanju sa zajedničkom pretnjom od terorizma, važno je da ujedinjeni štitimo zajedničke vrednosti. Zahvalna sam Vam na rečima solidarnosti i podrške“, navodi se u čestitki Tereze Mej.