Teodorović: Stefanović se ponaša kao mladi radikal

Vesti 06. apr 201709:10 > 09:12
N1

Vlast je prema protestima studenata i mladih zauzela stav ignorisanja, što je i poželjno, rekao je u Novom danu Miloš Teodorović, urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa. On isitče da premijer Aleksandar Vučić, kada se pojave neprijatna pitanja, pušta druge da urade posao, u ovom slučaju Nebojšu Stefanovića.

„Kada se pojave određena neprijatna pitanja, Aleksandar Vučić nastupi kako nastupi, ali on pusti druge da to odrade. U tom kontekstu treba gledati Nebojšu Stefanovića koji se ponaša kao mladi radikal. Ljudi koji nastupaju u javnoj sferi moraju shvatiti da to što govore može proizvesti posledice. Imamo veliki broj birača SNS i ne treba ih militarizovati protiv onih drugih. A ovakav nastup može radikalizovati i one druge koji protestuju“, upozorava Teodorović.

Kada su u pitanju zahtevi studenata, a koji se odnose na smenu članova RIK-a, smenu direktora RTS-a, smenu predsednice Narodne Skupštine Maje Gojković, kao i smenu članova REM-a, Teodorović kaže da ga ovi uslovi neodoljivo podsećaju na 9. mart.

„Ne može im se nešto prigovoriti“, kaže Teodorović.

Prema njegovom mišljenju, okidač za početak protesta bila je pobeda Aleksandra Vučića zbog njegovog odnosa prema javnosti, za koji kaže da je iritantan jer mu je nastup agresivan.

„Imali smo izborne uslove u kojima nije bilo moguće da Aleksandar Vučić ne pobedi. Možemo tumačiti i da bi pobedio i da su uslovi bili odlični. Onda je pitanje zašto su on i njegova stranka kreirali takve uslove kakvi postoje u rigidnim sistemima, koji smo preživelu u poslednjih 30 godina“, pita Teodorović.

Iako ne postoji formalni organizator protesta, a studenti tvrde da su se organizovali preko društvenih mreža, u nekim medijima su se već pojavile optužbe da iza protesta stoje „strane službe i Soroševi plaćenici“. Gost Novog dana ističe da je ova sintagma recidiv prošlih vremena i da je treba ostaviti po strani.

„Razne teorije konspiracije su umešane u razne pokrete. Ono što živimo od 2000. godine je da nije postojao generacijiski odgovor. Ovo je odgovor generacije koja je zapostavljena, o kojoj se niko nije brinuo i koja je izložena katastrofalnim kulturološkim i medijskim uslovima. Oni ponavljaju opšta mesta, ali ovo jeste njihov odgovor na način koji smo gledali ’68 u Evropi posle Drugog svetskog rata. Moglo bi u to da se izrodi i postavi pitanje ‘zašto mi poluilegalno preko društvenih mreža razmenjujemo svoje stavove'“, navodi Teodorović.

On upozorava da treba razmisliti ko se može instalirati u taj protest. Primećuje i da su opozicione partije „poprilično distancirane“ od protesta iako su neke dale podršku. To objašnjava svešću opozicije da im je rejting toliko nizak da bi svojim pojavljivanjem odmah skunuli kredibilitet ovih demonstracija.

Govoreći o kapacitetu ovih protesta, Teodorović kaže da će se to videti kada se građanska opozicija profiliše i odredi, a tada će se i protest preneti u arenu prave političke borbe.