Advokati najavljuju radikalizaciju štrajka

Vesti 30. dec 201414:48 > 19:10
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da se razmišlja o "ozbiljnoj radikalizaciji" štrajka advokata, koji traje više od tri meseca, koliko ni pravosuđe ne funkcioniše.

„To će se u svakom slučaju desiti jer je neophodno“, rekao je Đorđević o „radikalizaciji“ na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsednici Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić i Advokaske komore Vojvodine Srđan Sikimić, kao i članovi pregovaračkog tima advokata u pregovorima sa Ministarstvom pravde.

„Radikalizacija je moguća na mnogo načina i bićete obavešteni u najskorije vreme“, istakao je predsednik AKS.

Đorđević je ocenio da je donošenje Zakona o javnom beležništvu eksperiment „in vivo“ iza kojeg stoji „veliki brat“ čije će, kako je istakao, ime izneti tokom „radikalizacije štrajka“.

„Do sada nije bilo razumnog pristupa ovom problemu i vlasti nije bitno što pravosuđe stoji“, rekao je Đorđević i upitao kojim to mehanizmima država može da bez akvokature obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema.

U tom slučaju, kako je naveo, neće postojati ni vladavina prava ni advokatura, dodajući da „preko sile“ država može da se sveti samo građanima, a ne advokatima i da će u tom slučaju najviše štete trpeti upravo građani.

Pravosuđe ne može da funkcioniše na pretnjama

I predsednik AKB Slobodan Šoškić ocenio je da pravosuđe ne može da funkcioniše na pretnjama kojima se, kako je rekao, ostvaruju „zla rešenja“.

Advokati su obustavili rad 17. septembra, tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona, a zajtevaju i smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića. Zbog njihovog štrajka odloženo je, prema procenama, više od 100.000 suđenja.

 „To je pretnja koja demantuje samu suštinu pregovora“, rekao je Šoškić povodom izjave ministra pravde Nikole Selakovića da država ima mehanizme da obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosuđa.

Članica tima advokata u pregovorima s Ministarstvom pravde, Jasmina Milutinović, rekla je da Ministarstvo nije spremno da suštinski promeni Zakon o javnom beležništvu i prateće propise.

„Mi smo spremni za nastavak pregovora ako Ministarstvo da garancije da će se u razgovorima krenuti sa suštinom problema“, rekla je ona dodajući da je do sada Ministarstvo pravde zastupalo politički pristup u pregovorima.

Predstavnici advokatskih komora ocenili su kao „neprijatnu i razočaravajuću“ Uredbu Ministarstva finansija prema kojoj će porez na dodatak paušalnih obaveza do 10 odsto važiti za one advokate koji su podneli žalbu, a njih je svega 240.