Stvoreni uslovi za vraćanje ikona SPC u Hrvatskoj

Vesti 05. apr 201715:32 > 15:40
N1

Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara zaključila je na sastanku u Slavonskoj Požegi da su stvoreni odgovarajući uslovi za povraćaj 30 ikona iz crkava Eparhije osječkopoljske i baranjske, koje su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Restauracija i konzervacija tih ikona završena je tokom njihovog privremenog boravka u Srbiji i one će biti smeštene u obnovljene objekte Patrijaršijskog dvora i saborne crkve Svetog Dimitrija u Dalju i crkve Svetog Georgija u Boboti, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Srpski deo Komisije izneo je zahtev za nastavak obnove objekata u koje treba da budu smeštena dobra koja treba da se vrate, pre svega za obnovu Eparhijskog dvora u Pakracu i formiranje riznice i depoa u kojima bi bio čuvan materijal iz manastira i crkava iz Pakre, Svete Ane, Lisičine i Velikih Bastaja. Takođe, istaknuta je potreba za nastavkom finansiranja radova na riznici u manastiru Krka i riznici u Šibeniku.

Komisija će rad nastaviti krajem maja u Srbiji a članovima tog tela iz Hrvatske upućen je poziv da tada posete depo Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, u kojem se čuvaju dobra koja treba da se vrate u objekte Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Sastanku u Slavonskoj Požegi je prisustvovala i hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je rekla da je od 2001. do jula 2015. u Hrvatsku iz Srbije, BiH i Crne Gore vraćeno 29.734 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo kulture.

Protokol o vraćanju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku potpisali su ministri kulture dve zemlje u martu 2012. On sadrži spisak za vraćanje 1.065 kulturnih dobara koja su odneta u vreme rata u Hrvatskoj i uglavnom su u vlasništvu SPC.

Obuljen Koržinek je izrazila nadu da će postupak vraćanja kulturnih dobara biti uspešno završen.

Prethodni sastanak komisije održan je u Beogradu u junu 2015.