Mali: Potkrala se greška od 720 miliona u budžetu Beograda

Vesti 30. dec. 201412:37 > 14:11
Podeli:
Izvor: N1 info

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se u predlogu budžeta za 2015. godinu "potkrala greška" od 720 miliona dinara i da će deo tog novca biti iskorišćen za izmirenje dugova socijalnih ustanova.

„Potkrala se greška u budžetu, koja će biti izmenjena amandanom, a reč je oko 720 miliona dinara. Od tog novca 500 miliona će ići na socijalne ustanove Grada Beograda, pa ćemo umanjiti dugovanja preneta iz prethodnog perioda“, rekao je Mali na sednici gradske Skupštine.

On nije precizirao o kakvoj je grešci reč, ali je šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović rekao da je pogrešno predviđeno 800 miliona, umesto 80 za kupovinu automobila za potrebe komunalne policije.

„Gradonačelnik je rekao da 500 miliona ide na socijalna davanja koja su prvobitno smanjena, ali nismo čuli na šta ide ostalih 220 miliona. Podržavamo povećanje socijalnih davanja, ali 220 miliona visi u vazduhu“, rekao je Božović.

Mali je kratko govorio i o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, ukazavši da je reč o uštedi 523 miliona dinara. Oni će biti iskorišćeni za izmirenje dugova socijalnih ustanova, koje je rema njegovim rečima ostavila prethodna gradska vlast.

Od januara moguće povećanje naknada porodiljama

Gradonačelnik Beograda kaže da budžet za 2015. godinu ne podrazumeva ni dinar novih kredita, već da se troši samo onoliko koliko se zaradi, kao ni smanjenje socijalnih davanja, te da je moguće povećanje naknade za porodilje od januara. Mali je rekao da postoji mogućnost da od januara bude povećana naknada za porodilje, a trenutno se radi na kalkulacijama u vezi sa tim pitanjem.

Mali je rekao da on nastavlja politiku štednje, odnosno trošenja samo onoliko koliko se zaradi, te da je kao i u budžetu za ovu godinu napuštena politika planiranja nerealnih prihoda.

„Za godinu dana prepolovljen je deficit sa 20,25 odsto na 10,03 odsto, a sledeće godine očekujemo da će biti ispod 6,4 odsto. Ako se ostvare ti ciljevi, to je veliki korak ka stabilizaciji gradskih finansija, pa ćemo 2016. godine moći da kažemo da smo konsolidovali gardsku kasu“, rekao je gradonačelnik.

Više od 20,8 odsto budžeta, dodao je on, izdvojeno je za kapitalne projekte poput izgradnje infrastrukture, škola, bolnica, vrtića…, što je više nego ikada.

„Budžet je restriktivan u smislu da ne podrazumeva ni dinar uzimanja kredita, a da novac trošimo za investicije značajne za razvoj grada“, istakao je Mali.

Prihodi u budžetu će, kako je dodao, biti veći za pet milijardi dinara, a oni će uglavnom potpicati od dividenti i rada javnih preduzeća.