Stefanović: Vučić bi možda voleo da je Margaret Tačer

Vesti 30. dec 201411:45 > 12:04
N1 info

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović kaže da SNS nije nova laburistička partija Velike Britanije niti je Vučić Toni Bler, da zna da bi on možda voleo da je Margaret Tačer, ali daleko je to od toga zato što svet nije isti

„Naš dug je dostigao 22 milijarde evra, Vučićeva vlada se zadužuje 88,9 evra u sekundi i to građani treba da znaju“, rekao je on.

Stefanović je naveo i da DS mora da imenuje one koji su praviili greške ističući da većina njih više nije u toj partiji, međutim, postavio je u tom smislu i pitanje kredibiliteta Vučića i Nikolića.

„Mi treba da objašnjavamo greške onih koji odavno više nisu u DS, a Nikolić i Vučić su se rodili jutros, obasjani svetlošću imali su prosvetljenje i pronašli evropski put, i Vebera, i Singapur, i sad nemaju veze ni sa najvećom svetskom inflacijom, ni sa gorivom u bocama, ni sa ratom na Kosovu, ni sa sankcijama, ni sa ljubavlju prema haškim optuženicima, ni sa nasiljem prema političkim protivnicima i manjinama, sad niko nema veze, to je sve Šešelj“, prokomentarisao je Stefanović.

Okupljanje opozicije jedan od zadataka za 2015.

On je izjavio da opravdan gnev građana zbog loše ekonomske situacije neće biti adekvatno artikulisan ukoliko ta partija ne bude imala šokantan program i ne okupi one koji su zaista u opoziciji.

„Puno toga zavisi od nas samih i koliko ćemo odgovoriti testu vremena i koliko će prava opozicija biti u stanju da se okupi“, rekao je Stefanović Tanjugu.

On je naveo da će to okupljanje biti jedan od zadataka u sledećoj godini, međutim, smatra da ne treba ni žuriti jer će vreme kao najbolji sudija pokazati ko je u okviru tog demokratskog fronta protiv aktuelne vlasti, ko je spreman na okupljanje zasnovano na programu, zajedničkim vrednostima, a da razlike stavi u politički špajz.

Svaki izbori pokazuju da režim guši slobodu

„Sujeta je tu najmanji problem, zato što će građani da nas nateraju“, istakao je on i objasnio da će upravo građani, takođe, nepogrešivo izabrati i one koji su nova nada i koji imaju snagu da pokrenu taj talas.

Stefanović veruje da građani neće dozvoliti da inicijatori svega toga budu ljudi koji su politički rekli šta imaju u prošlosti, koji nisu prošli test vremena i građanske ocene.

„I u tom smislu sam ja optimista, samo što treba izdržati ove pritiske režima, ovo nasilje koje se sprovodi na izborima. Svaki pojedinačni izbori pokazuju da ovaj režim guši slobodu“, rekao je on.

Stefanović je kazao da i da ne bi trebalo izlagati DS nepotrebnom riziku da izgubi i ovako narušen kredibilitet time što bi pravila dogovore sa onima koji su rekli svoje i koji su zalupili snažno vrata demokratskoj stranci.

„Recimo, gospodin Tadić. Njegova pozicija je vrlo čudna i osetljiva, on sam kaže, videćemo da li smo vlast ili opozicija…dok oni ne vide, zaista ne bih u političkom smislu izlagao DS nekom nepotrebnom riziku“, rekao je Stefanović.

Ipak, uveren je da u SDS ima „destilovanih opozicionara koji fenomenalno nastupaju u skupštini“ sa kojima, kako navodi, može politički da se razbuca režim i dodaje da s radošću jedva čeka taj dan.

Visok rejting SNS-a posledica predizbornih obećanja

Stefanović je ocenio da je visok rejting SNS posledica nade i predizbornih obećanja, da mnogi žive isključivo od nade da će naći posao, a da DS vrlo efektno dokazuje da je to praznina, “politička šuplja kanta koja sve više zveči”.

„Vučić im je dao iluziju pravde time što su uhapsili 76 članova DS i podigli samo jednu optužnicu“, rekao je Stefanović.

Smatra i da sadašnja vlast ne razume da su se stvari promenile i da ono što se sprovodilo 90-tih više nije primenjivo u moderno vreme.

Tabloidi su Vučićeva politička pesnica

Ocenivši da se protiv neistomišljenika u tabolidima, koje je nazvao političkom pesnicom Aleksandra Vučića, vodi organizovana hajka, tvrdi da su ga novinari, posle udesa koji se dogodio jer je vozač drugog automobila bio u alkoholisanom stanju, zvali posle tri minuta.

„Znam tačno i ko je organizovao medijsku hajku i znam da je došla iz MUP-a, kabineta doktora Stefanovića, znam sve, ali to je u Srbiji, ajde da ga oblatimo, ajde da angažujemo arheološku ekipu da iskopa bilo šta o njemu, o privatnom životu, Vučićev režim ne preza ni od čega, nema civilizacijskih obzira“, ocenio je Stefanović.

Za lidera svoje stranke Bojana Pajtića kaže da je uprkos neprestanim i nelegalnim napadima na vlast u Vojvodini uspeo da sačuva stranačku strukturu i unapredi njen rad u teškim okolnostima.