Ambasador Nemačke Ditman potpisao donorsku karticu

Vesti 31. mar 201721:52 > 21:57
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman potpisao je u petak uveče donorsku karticu, na svečanosti koju je u nastavku kampanje "Najvažniji poziv u životu" organizovala Hemofarm Fondacija. On je pozvao i druge na ovaj čin humanosti i solidarnosti.

Objašnjavajući zašto potpisuje donorsku karticu, Ditman je podsetio da je to način da se spasi ili poboljša nečiji život, pozdravljajući napore koje Srbija ulaže u ovoj oblasti.

On je podsetio da je Srbija početkom godine postala član Eurotransplatna, kao i da Nemačka podržava reformu zdravstvenog sistema u Srbiji i kroz proces njenog pristupanja Evropskoj uniji.

„Tokom proteklih meseci promovisali smo doniranje organa i odziv je veći nego što smo očekivali“, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger, napominjući i da je 6. jun prglašen za nacionalni dan donora.

Cilj je i da se donese zakon o transplantaciji, očekuje se da se to desi do leta, naveo je Zeliger koji ima donorsku karticu u Srbiji i Nemačkoj.

Kampanji su se predružili i učesnici Beogradskog festivala igre, čiji je direktor Aja Jung zahvalila Hemofarmu na podršci koja čini „vrhunsku umetnost mogućom i dostupnom domaćoj publici“.

Svečanosti, u Ateljeu 212, prisustvovale su mnoge javne ličnosti, ministarka Ana Brnabić, Sonja Liht, Marko Čadež, američki ambasador Kajl Skat.

Hemofarm je istakao da se u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, nastavlja intenzivna kampanju podizanja svesti građana o značaju doniranja organa.

Lončar: Zakon o transplataciji završen

Ministar zdravlja Zoran Lončar izjavio je da je akcija veoma uspešna i najavio da se vrlo brzo može očekivati u skupštinskoj proceduri predlog Zakona o transplantaciji, usklađen sa najvišim evropskim standardima.

„Zakon o transplataciji je već završen i spreman za skupštinsku proceduru, apsolutno je usklađen sa svim evropskim standardima i zakonima zemalja u kojima transplantacija daje najbolje rezultate“, rekao je Lončar.

Rešenja zakona u pripremi, kako se navodi, podrazumevaju da su svi donori osim ako porodica ne insistira suprotno.