Nikolić i Kećijang: Kina i Srbija iskreni prijatelji

Vesti 31. mar 201716:28 > 17:42
Tanjug/ Lintao Zhang/ AP

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio je zvaničnu posetu Kini susretima sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđiangom.

Sumirajući posetu, Nikolić je istakao da Srbiju i Kinu u budućnosti očekuje još mnogo zajedničkih poduhvata, u
kojima će naše kompanije moći da pronađu obostrani interes.

Li Kećijang je rekao da Kina posmatra Srbiju kao iskrenog prijatelja koji je prepoznao potencijale zajedničke  saradnje i sada igra aktivnu ulogu u inicijativi 16 plus 1.

To širom otvara vrata za pokretanje novih zajedničkih projekata i značajnom unapređenju naše praktične saradnje, rekao je premijer Kine.

Džang Deđiang je istakao da su prijateljski odnosi koje Kina održava sa Srbijom uzor za sve zemlje na svetu, zbog čega Kina pridaje veliki značaj produbljivanju odnosa sa našom zemljom i realizaciji svega onoga što je dogovoreno, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Srbija uz pomoć, podršku i u saradnji sa Kinom kreće u potpuno novi ciklus, koji više nije samo oporavak, već i razvoj, ocenio je predsednik Nikolić na kraju posete Kini, gde se sastao sa njenim najvišim rukovodstvom i privrednicima, i proglašen počasnim građaninom Pekinga.

Poseta je protekla u znaku velikog prijateljstva koje rukovodstvo i narod Kine gaje prema Srbiji, rekao je Nikolić, navodeći da su tokom nje sumirani rezultati onog što je do sada ostvareno i predstavljeni novi projekti.

Nikolić je, govoreći o potpunoj i bezrezervnoj podršci kineskog predsednika saradnji sa Srbijom, rekao da će Si Đinping ohrabriti kineske firme da investiraju u Srbiji, kao i da je odlično obavešten o projektima koje mu je predstavio.

Takav stav, kaže Nikolić, ima i premijer Li Kećinjang, koji je operativno zadužen za saradnju sa velikim kompanijama i investitorima.

Nikolić ističe da je imao mnogo sastanaka sa kineskim kompanijama koje investiraju ili to nameravaju da učine u Srbiji i da su sastanci bili uspešni.

Mislim da smo mi otvorili vrata Evrope Kini, rekao je Nikolić, koji je podsetio da Kina nema odlikovanja za strane državljane, ali da je postao počasni građanin Pekinga.

Prvi put u istoriji Pekinga jedan strani predsednik postaje počasni građanin, objasnio je Nikolić, navodeći da se to desilo u prisustvu predsednika Kine kao svedoka.

On je naglasio da bi sa Kinom trebalo uporno i pošteno, raditi, što omogućava i da Srbija stekne mnogo novih
znanja, pogotovo iz tehnologija koje se u toj zemlji primenjuju.

Razgovarali smo o svemu, Boru, investicijama grada Beograda, Petrohemiji, precizirao je Nikolić.

Moje najveće insistirenje je bilo na direktnoj liniji ka Beogradu, koja bi išla iz Šangaja ili Pekinga, dve firme su zainteresovane, rekao je Nikolić.

On očekuje da će se uskoro još više znati o unapređenu međusobne saranje i čvrstom, zajedničkom nastupu na evropskom tržištu.