Vulin: Sačuvali smo socijalna davanja, jedini u Evropi

Vesti 30. dec 201409:24 > 14:35
Tanjug/Nemanja Jovanović

Srbija je jedina država u Evropi koja je u godini krize sačuvala socijalna davanja, kaže ministar rada Aleksandar Vulin i najavljuje da ni u narednoj godini neće je biti njihovog smanjenja.

„Mi smo jedino ministarstvo u Evropi, jedina vlada u Evropi koja je u godini krize i godini štednje sačuvala socijalna davanja. Nismo štedeli ni jedan jedini dinar na socijalnim davanjima i to je veliki uspeh ove vlade“, rekao je Vulin na Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da naredne godine neće biti smanjeni dečiji i roditeljski dodatak, kao ni porodiljske nadoknade.

Vulin je rekao da će svih 6.000 zahteva za penzije koji nisu bili rešeni u zakonskom roku od dva meseca, biti rešeni do kraja godine, tj do sutra.

Vulin je naveo da je u narednoj godini prioritet zapošljavanje mladih i dodao da se očekuje blagi rast nezaposlenih zbog predviđenih otpuštanja.

„Otpuštanja koja smo dogovorili sa MMF-om, nema ih u desetinama i stotinama hiljada, postoje određeni procenti. Ova država je koordinirana, nekada građani nisu znali šta je drugi ili treći korak, ali mi znamo. Zakon o penzijama smo doneli da pospešimo odlazak u penziju do 1. decembra, kako bi povećali prirodni odliv i sačuvali veći broj radnih mesta“, naveo je Vulin.