Kamen-temeljci u kampanji

Vesti 29. mar. 201716:45 > 16:52
Podeli:
Izvor: N1

Kakva je uloga kamen-temeljaca u predizbornim kampanjama od 2000. godine do danas - popisali smo neke od zanimljivijih primera svečanih početaka gradnje u vreme predizbornih kampanja za različite nivoe izbora.

Pokazalo se da je polaganje kamen-temeljca jedan je od omiljenijih oblika vođenja predizborne kampanje u Srbiji, a za ovih 17 godina različiti zvaničnici polagali su ih za sve – od bazena i fiskulturnih sala po selima, do projekata koji nikad nisu završeni.

Nešto je, međutim, daleko zanimljivije od kamen-temeljca. Naime, ovaj kamen-temeljac pokazuje jedan mnogo bitniji društveni fenomen – zloupotrebu javnih funkcija u predizbornoj kampanji. Ovo je tema koja je i danas aktivna, a koja je stara koliko i višestranačje u Srbiji.

Retki su novinski tekstovi koji razlikuju vršioca javne funkcije od pretendenta na političku funkciju. Tako se fenomen da se kandidat pre podne pojavljuje u vestima kao vršilac javne funkcije, a od podne kao kandidat može pratiti do daleko u istoriju naše mlade demokratije.

Šta smo sve položili preko svojih predstavnika pogledajte u našem tajmlajnu, a više o projektu Istinomer Amnezije možete pogledati ovde