Tači: Neprihvatljive su blokade puteva

Vesti 29. mar. 201715:56 > 15:59
Podeli:
Izvor: Fonet/AP

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je blokiranje puteva unutar Kosova zapravo blokiranje puteva Kosova prema svetu.

On je na svom Fejsbuk nalogu ocenio da je potpuno neprihvatljivo okupljanje jednog broja gradjana Kosova na putnim pravcima prema Gnjilanu i Mitrovici i blokada tih puteva.

 „Slobodna kretanja, okupljanja, političkog mišljenja i izražavanja su garantovana Ustavom i zakonima Kosova. To važi za sve gradjane Kosova i nikome se neće dozvoljiti da dovodi u pitanje ta prava, nezavisno od razlika u ubedjenjima i stavovima“, kazao je Tači.

On je ocenio da najviše koristi od blokade puteva imaju oni koji ne žele dobro državi Kosovo. „Državne institucije treba da garantuju zaštitu prava za svakog gradjanina“, napisao je Tači.

Poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Bojan Mitić izjavio je da su pripadnici Kosovske policije danas na dva mesta zaustavili autobuse sa Srbima koji su krenuli na miting u Leposavić, povodom predsedničkih izbora.

Mitić je rekao da je policija autobuse koji se kreću iz enklava južno od Ibra zaustavila na dva mesta u blizini Miloševa, a kod Vučitrna pored autobusa zaustavljaju i putnička vozila.

Poslanik Srpske liste naveo je da su kosovski specijalci ROSU na autoputu zaustavili tri autobusa u kojima su bili Srbi iz Štrpca.