Dačić: U regionu nema volje za dijalogom

Vesti 28. mar. 201717:11 > 17:13
Podeli:
Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija posvećena miru i stabilnosti na Balkanu, ali da kod ostalih zemalja regiona ne vidi volju za dijalogom.

Dačić je u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA rekao da je situacija u regionu krhka i da je Balkan uvek potencijalno zapaljiv.

On je rekao da je Srbija iskreno predana konstruktivnom dijalogu za rešavanje problema u regionu političkim i diplomatskim sredstvima.

„Ali kod ostalih zemalja regiona ne vidim da postoji autentična volja za dijalog i poštovanje postignutih sporazuma“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na Kosovu su „Srbi izloženi stalnom pritisku i pretnji“, da u BiH bosanski muslimani ignorišu druge dve nacionalnosti, dok se u Hrvatskoj oživljava ustaški režim.

„Svi mi smo susedi i nadam se da će prevladati interes za našu zajedničku budućnost, za mir i stabilnost, a ne želja da se otvaraju stare rane“, rekao je on.

Povodom samita Zapadnog Balkana u Trstu 12. jula, Dačić je rekao da očekuje da se u završnoj deklaraciji jasno potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana uz pojedinačno vrednovanje napretka u evrointegracijama svake zemlje.

On je rekao da se nada da će u Trstu biti pronađeni načini za bolju ekonomsku integraciju regiona.

Dodajući da je za Srbiju prioritet realizacija autoputa Niš-Priština-Merdare, predložio je da sledeći samit bude u Nišu.