Nikolić ide u Kinu: Rodilo se nešto dobro u našim odnosima

Vesti 28. mar. 201713:06 > 13:18
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Srđan Ilić

Srbija i Kina su, iz faze infrastrukturnih projekata - putne i železničke privrede i opremanja luka, stigle do faze kada će graditi fabrike u kojima će proizvoditi zajedničke proizvode, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će 30. i 31. marta boraviti u poseti Kini.

„Mi smo država koja ne pripada nikome, apsolutno smo slobodni, iako smo mali. I u tome je Kina prepoznala našu vrednost… Tako da uopšte ne strahujem za odnose između Kine i Srbije. Sada kad smo ih ovako dobro postavili, više ne mogu da budu pokvareni“, rekao je Nikolić u intervjuu za televiziju CCTV.

Nikolić je istakao da Kina postaje jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je činjenica da je otvorena kineska državna banka u Beogradu znak „da nas je ta država prihvatila kao partnera sa kojim sada može direktno da uspostavlja finansijske transakcije“. 

„Može da odvoji mnogo više sredstava za investicije u Srbiji nego što je to bilo do sada, sa mnogo većom kontrolom koju može da ima preko svoje banke u Beogradu“, objasnio je on. 

Nikolić je dodao da Srbija sa Kinom intenzivno razgovara o Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, jer postoji interes kompanija iz te države i da se „prilično daleko odmaklo u pregovorima“. Prema njegovim rečima, razgovara se i o Poljoprivrednom kombinatu Beograd, „zato što je proizvodnja hrane za Kinu dragocena“.

„Mi odavno, skoro već godinu dana, spremamo projekat proizvodnje hrane, koji će biti najpre u Kragujevcu, a potom će da se prošitri na celu Srbiju. Potrebno je samo da još dve države potpišu sporazum o tome kako će se cariniti ta roba“, naveo je Nikolić. 

On je precizirao da se, u sklopu saradnje sa Kinom, Srbija priprema za više različitih strukturnih projekata, jer treba da se konačno počne sa radovima na pruzi Beograd-Budimpešta, koja će Srbiji doneti vezu sa Evropom, a Kina će polako zaokružiti projekat „jedan put – jedan pojas“.

„Taj projekat je podigao raspoloženje u svim državama Evrope, zato što je Kina sada jedan ozbiljan strateški partner, sa kojim se ozbiljno razgovara, partner koji nije džin na kolenima, već je džin koji i dalje raste“, ukazao je Nikolić.

On je napomenuo da je zahvalan predsedniku Si Đipingu što je usmerio pažnju kineskih privrednika i države prema Srbiji. 

„Potom se Kina proširila i na celu Jugoistočnu evropu, proširiće se i na Evropu, daće Bog. Za mene je to država prema kojoj gajim najtoplija osećanja, najveće prijateljstvo, najveću ljubav“, rekao je Nikolić.

On je podsetio da je tri puta bio u Kini, jednom u zvaničnoj poseti kao predsednik, a dva puta dok je bio u opoziciji, i iz svake od njih „rodilo se nešto dobro u odnosima između Kine i Srbije“, tako da danas dve države imaju odnose među najboljima u svetu. 

„Mislim da smo mi istorijom, svojim odnosom prema Kini u prošla vremena, svojom civilizacijom, prošlošću, zaslužili da nas Kina ovako blagonaklono, prijateljski, sa bratskom ljubavlju gleda. I mi ćemo gledati da to sve Kini uzvratimo na isti način“, poručio je Nikolić.