Putin poželeo uspeh na izborima "aktuelnim vlastima"

REUTERS/Sergei Karpukhin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas, na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, da se nada da će se odnosi dve zemlje pozitivno razvijati i u duhu prijateljstva, kao i do sada, "ma kako se razvijala politička situacija", prenosi Sputnjik. Vučić očekuje da Putin uskoro potpiše ukaz o naoružanju za Srbiju.

Putin je na sastanku sa Vučićem izrazio očekivanje da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji proteći na najvišem nivou, uz želju za uspehom „akutelnim vlastima“.

Predsednik Rusije je, kako prenosi Sputnjik, istakao da je zajedničkim naporima promenjena nabolje, makar i neznatno, situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi.

„Prošle godine ostvaren je manji porast trgovinske razmene, pritom zahvaljujući naporima vaše vlade. Ti rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu isporuka iz Srbije u Rusiju“, rekao je Putin i dodao da je najveći porast zabeležila isporuka poljoprivrednih proizvoda, negde oko 40 odsto.

Predsednik Rusije rekao je da je sa Vučićem bilo reči i o regionalnoj situaciji, koja se, kako kaže, donekle zaoštrava.

Vučić je, govoreći na ruskom, zahvalio Putinu na podršci njegovoj lično i Ruske Federacije, teritorijalnom integritetu Srbije i izrazio uverenje da će biti moguće povećati trgovinsku razmenu dve zemlje.

On očekuje da će predsednik Rusije u najskorije vreme potpisati ukaz na osnovu kojeg bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju.

„Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Putin je rekao da je lično odobrio sve ono o čemu sam razgovarao sa (ministrom odbrane) Sergejem Šojguom, vezano za 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest MIG-ova 29. Ja posle današnjeg razgovora, u najhitnijem vremenu očekujem da predsednik potpiše ukaz što bi značilo da sve ono što smo dogovorili, konačno stiže u Srbiju“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije.

Vučić nije precizirao kada bi to bilo, navodeći da je ostalo samo rešavanje tehničkih problema, to jest, da li će se avioni rasklapati, pa ponovo sklapati, ili će biti dobijena dozvola „jedne države za prelet“.

Naveo je da je Putinu preneo da „Srbija čvrsto stoji na modelu vojne neutralnosti, koju mora da sačuva i da je to pitanje i slobode i nezavisnosti“. Putin je, prema njegovim rečima, to „u potpunosti podržao“.

„Kremlj se ne meša u predizborne procese“

Kremlj se ne meša u predizbornu predsedničku izbornu kampanju u Srbiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanja novinara uoči susreta Putina i Vučića.

„Naravno da nema reči da se Kremlj meša u neke predizborne procese“, rekao je Peskov, prenosi Taš.

Prema njegovim rečima, Rusija i Srbija „imaju posebne odnose“, zbog čega postoji visoki tempo podržavanja političkih odnosa na najvišem nivou.

Tanjug/Vlada Srbije

Vučić je uoči posete Moskvi najavio da će s Putinom razgovarati o ekonomskoj, vojno-tehničkoj i saradnji u namenskoj industriji, kao i o saradnji u oblasti turizma. On je kazao da će sa Putinom razgovarati „u četiri oka“, a da će delegacija Srbije, održati zaseban sastanak s predstavnicima Vlade Rusije.

Premijer je poslednji put bio u Moskvi, u nezvaničnoj poseti, krajem prošle godine, kada je razgovarao s ministrom odbrane Sergejem Šojguom, i potom izjavio da je dogovorena isporuka šest aviona tipa „MIG-29“, 30 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Tada je najavio skoro potpisivanje sporazuma, ali do sada, prema izvorima srpske i ruske strane, do toga nije došlo. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin danas je rekao da je utvrđivanje rokova za predaju šest aviona MIG-29 i druge vojne tehnike Srbiji u okviru vojno-tehničke pomoći „tehničko pitanje“ i da se nada da će „uskoro biti rešeno“.