Evropski pokret pozvao građane da izađu na izbore

Izbori 27. mar. 201713:03 > 13:08
Podeli:
Izvor: N1

Pozivamo građane Srbije da iskoriste glasačko pravo i da svojim jasno izraženim političkim opredeljenjem slome političku apatiju i pokažu svoj demokratski kapacitet, poručio je Evropski pokret u Srbiji.

Građansko pravo i dužnost je da, po slobodnom izboru, date glas za vama najboljeg kandidata za predsednika Srbije. Posebno apelujemo na mlade da svojim glasom aktivno učestvuju u izgradnji sigurnije i izvesnije budućnosti, navodi se u saopštenju. 

Evropski pokret ukazuje da se izbori za predsednika Srbije održavajue u atmosferi naglašenog evroskepticizma i uz pitanje sa kakvom Evropom će se pregovarati. Evroskepticizmu pogoduje sporost odvijanja reformi, a pre svega izostanak vidljivog i opipljivog napretka i prosperiteta za građane Srbije. Uvereni smo da je proces evropske integracije stalan podsticaj za konsolidaciju demokratije, kao i ekonomski razvoj, ističe se u saopštenju. 

Naše je uverenje, navodi Evropski pokret, da kandidat za predsednika Srbije treba da zastupa i iskreno zagovara ubrzanje evropskih integracija, mir, stabilnost i dijalog sa susedima, vladavinu prava, efikasnost i nezavisnost pravosuđa. 

Kandidat treba da zagovara strogu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, demokratiju umesto partokratije, što podrazumeva demokratske vrednosti i slobode i kulturu političkog i javnog dijaloga, podstičući slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija, dodaje se u saopštenju. 

Očekujemo da predsednik Srbije iskaže i u praksi potvrdi evropsko opredeljenje Srbije, koje nije samo opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji, već i za sistem vrednosti koji EU zastupa i promoviše. 

Regularnost izbornog procesa jedna je od osnovnih tekovina moderne demokratske Srbije koja nikako ne sme biti ugrožena, jer bi to bio udarac razvoju demokratije i njenih vrednosti, kao osnovi svih prava i sloboda, zaključuje Evropski pokret.