Predstavnici Srpske liste vraćaju se u kosovski parlament

Vesti 27. mar. 201708:53 > 12:15
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keci

Potpredsednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović i šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić prisustvuju sednici parlamenta, čime je prekinut petomesečni bojkot. Marko Đurić je rekao da se predstavnici Srpske liste vraćaju u kosovski parlament kako bi se uključili u sprečavanje formiranja vojske Kosova i kako im ne bi bio oduzet mandat.

Simić je ranije izjavio da se Srpska lista vraća u parlament kako bi onemogućila usvajanje Zakona o Vojsci Kosova, ali i da bi insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština.

Prištinski mediji javljaju da je povratak Srpske liste u parlament povezan sa mogućnošću oduzimanja mandata sadašnjem sastavu liste. Prema tim navodima, aktuelni poslanici Srpske liste izgubili bi mandate u slučaju da su i u naredne dve nedelje nastavili bojkot rada skupštine.

Direktor kancelarije za Kosovo, Marko Đurić, ranije je za RTS rekao da poštuje odluku predstavnika Srpske liste da se uprkos teškim političkim okolnostima aktivno suprotstave formiranju vojske Kosova. 

„Srpski predstavnici jasno su rekli da će da idu u Skupštinu da javno kažu da će da budu protiv formiranja vojske i to je nešto što treba podržati“, rekao je Đurić. 

On je kazao da su politički predstavnici Albanaca nastojali da iskoriste priliku i oduzmu mandat srpskim poslanicima, zato što šest meseci nisu učestvovali u radu parlamenta.

„Predstavnici Srpske liste se na ovaj način zapravo snalaze i nalaze način da im predstavnici Prištine ne oduzmu mandat i da javno spreče formiranje vojske Kosova“, dodao je on. 

Đurić je kazao i da Albanci već šest meseci pokušavaju da prikažu kako se postignuti dogovori Beograd i Prištine ne sprovode jer Srbi ne dolaze u parlament na sednice i naveo da im je to bilo opravdanje i za to što se ništa ne čini po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština. 

Upitan o sprovođenju izbora za predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji on je kazao da od 2012. OEBS sa Republičkom izbornom komisijom organizuje glasanje na Kosovu i Metohiji i da ne veruje da će situacija biti drugačija ovog puta. 

Predstavnici Srpske liste u radu kosovske skupštine ne učestvuju od oktobra prošle godine, jer im je, kako su tada naveli, bilo uskraćeno pravo da učestvuju u nalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata „Trepča“.

Ivanović: Dobar potez

Izvor : ANADOLIJA/Erkin Keçi

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da je povratak poslanika Srpske liste u Skupštinu Kosova „dobar potez“, jer im omogućava da se kroz rad u institucijama izbore za bolji život Srba na Kosovu i Metohiji. 

Ivanović je kazao da Srpska lista mora da se nametne „kao ozbiljan faktor“ u Skupštini Kosova.

„Normalno je da pojedini potezi kosovskih vlasti moraju naići na političku reakciju ali se iz skupštine ne sme izlaziti na mah ako nemaju plan kako da se vrate u parlament. Može da se napravi demonstracija izlaskom iz skupštine ali to mora da bude potez koji kratko traje“, kazao je Ivanović. 

Prema njegovim rečima, važno je da politički predstavnici Srba uspostave odnos sa Albancima sa kojima su u koaliciji u Vladi i Skupštini Kosova. 

„Oni moraju da privuku pažnju na sebe i da upozore Albance da neće biti samo nemi posmatrači onoga što dve albanske partije među sobom dogovaraju“, rekao je lider Građanske inicijative SDP.