Stanari "Stepe" tvrde: Od bajnog projekta malo toga urađeno

Vesti 25. mar. 201718:43 > 18:49
Podeli:
Izvor: N1

Na vrata zgrade Vlade Srbije danas su pokucali stanari beogradskog naselja "Stepa Stepanović". Protestovali su iako je Građevinska direkcija Srbije neposredno pre skupa odustala od izgradnje benziske pumpe u naselju. Priznaju da su zbog toga zadovoljni, ali kažu da to nije bio jedini zahtev za državu koja je investitor naselja.

Nadležni su digli ruke od izgradnje benzinske stanice, ili „pumpe srama“ kako nesuđenoj investiciji tepaju stanari prestoničkog naselja „Stepa Stepanović“. Pod pretnjom meštana da će protiv pumpe umesto ispred svojih, protestovati pred zgradom Vlade, Građevinska direkcija Srbije je jutros popustila.

„Građevinska direkcija Srbije je spremna da odustane od izgradnje benzinske stanice u naselju Stepa Stapanović uz saglasnost svog osnivača Vlade Republike Srbije. Jutros je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović na kojem im je saopštena ta odluka“, navedeno je.

Iako sve formalno treba da potvrdi Vlada, meštani „Stepe“ potez Direkcije tumače kao pobedu. Od protesta u centru prestonice, ipak, nisu odustali.

Pod prozorom investitora naselja, Vlade Srbije, zatražili su: dajte nam ono što smo platili. Stanari tvrde da je  projekat „Stepe“ izgledao je bajno, a kada su stanove platili, država im podmeće pumpu, umesto da gradi obećano: vrtić, školu, dom zdravlja, pijacu i tržni centar.

„Svi pričaju o beloj kugi, uđite u naše naselje, nećete naći ulicu gde nećete videti trudnicu ili roditelje s malom decom. Sa tolikom količinom dece nas kažnjavaju time što nam ne grade još jedan vrtić, nemamo Dom zdravlja“, kaže jedna od stanarki.

„Svi koji su kupovali stanove i koji su gledali prezentaciju i njihove priče i onog divnog naselja ekološkog, mali broj od svega toga je urađeno. Naselje je prepušteno samima sebi, udruženju i stanarima da se bore za svoja prava i sadržaje koje su obećali“, dodaje jedan od stanara.

Na stalnoj adresi demonstranta, stanari „Stepe“ nisu bili usamljeni. Pridružili su im se i oni iz naselja „Padina“ čiji je kvalitet življenja u žižu došao, jer su stanovi baš tih zgrada dobitak u aktuelnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“.

„To su tonuće zgrade gde pucaju zidovi, pritisak na gasne instalacije i nemamo razumevanja nadležnih organa za to“, navodi jedan od stanara tih zgrada.

Stanari čekaju da vlada formira radnu grupu koja bi ih pozvala da se zajednički pozabave zahtevima. Ako od toga ne bude ništa, upozoravaju, koristiće jedino sredstvo koje je do sada dalo rezultate – to su protesti.