Devenport: EU će nastaviti da promoviše mir i bezbednost

Vesti 25. mar 201712:21 > 12:21
N1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport napisao je povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, u autorskom tekstu koji je objavio list Danas na svom sajtu, da će EU i dalje stavljati promovisanje međunarodnog mira i bezbednosti u srž svoje spoljne i bezbednosne politike.

„Danas slavimo 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, koji su bili prvi korak u pravcu ujedinjene Evrope. Od osnivanja evropskih zajednica 1957, građani naših država članica uživali su u šest decenija u miru, prosperitetu i bezbednosti bez presedana. Ovo dostignuće je u potpunoj suprotnosti sa užasnom patnjom tokom dva svetska rata, koja su obeležila prvu polovinu prošlog veka, a u kojima je naš evropski dom bio najveća žrtva“, naveo je Devenport.

Dodao je i da se za države koje su dugo bile u ratu, ispostavilo da je evropska integracija najuspešniji mirovni projekat u našoj istoriji.

„Tokom ovih 60 godina, naša Unija je porasla sa šest na 28 članica, ona je postala druga najsnažnija ekonomija na svetu, najveće globalno tržište i vodeći inostrani investitor u mnogim delovima sveta. Naši osnivački principi – multilateralizam, ljudska prava, međunarodna saradnja, održivi razvoj, inkluzivna društva, demokratija i solidarnost – uvaženi su širom sveta“, podseća on.

„U Evropi, države koje su prigrlile ove vrednosti sada su naše države članice, dok ostale, uključujući Srbiju, rade u pravcu članstva koje se temelji na ovim zajedničkim vrednostima. Šta god da se dogodi u budućnosti, jedno je sigurno: EU će nastaviti da stavlja promovisanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvojnu saradnju, ljudska prava i odgovaranje na humanitarne krize u srž svoje spoljne i bezbednosne politike“, napisao je Devenport.

Ovo je prvo javno obraćanje Devenporta od kada je upravo list Danas, početkom marta, pozivajući se na diplomatske krugove u Beogradu, objavio da on napušta poziciju šef misije EU u Srbiji.