Čanak: Kako je nestao novac iz penzionih fondova?

Izbori 25. mar. 201711:28 > 11:29
Podeli:
Izvor: FoNet/Imre Szabo

Kandidat LSV za predsednika Srbije Nenad Čanak rekao je da se mora utvrditi kako je nestao novac iz penzionih fondova pre i posle 2000. i kako se uopšte došlo do toga da se penzije isplaćuju iz budžeta.

On navodi da nigde u Evropi se penzije ne isplaćuju iz budžeta, i podseća da su preko 1,7 miliona sadašnjih penzionera, tokom svog radnog veka, izdvajali novac od svog rada, da bi sebi obezbedili starosnu penziju.

„Oni su svoju penziju stekli. Međutim, već dve godine, štedi se upravo na njima“, ističe Čanak. “Penzioni fond se može popuniti prodajom objekata u banjama koji su nekada građeni iz sredstava Penzionog fonda, zatim prilikom eventualne prodaje Telekoma, ogromne vojne i imovne i prostora Železnica koja ničemu ne koristi, ali i izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta”.

“Kada to bude učinjeno, svaki građanin koji uplaćuje penziono osiguranje mora znati šta se s tim novcem radi. Potrebno je formiranje Penzionog fonda kao nezavisne institucije, koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi taj novac koji se uplaćuje i penzionerima obezbediti sigurnost. To će omogućiti da nikada više penzioneri ne zavise od političke volje bilo koje vlasti i da se njihovo pravo na dostojanstven penzionerski život ne dovodi u pitanje”, rekao je Čanak.

Utrostručiti kazne za prodavce droge

Krađa 59 flaša metadona, sintetičke droge koja se koristi u terapiji, odnosno lečenju heroinskih zavisnika, sa Klinike za neuropsihijatriju u Novom Sadu, još je jedan dokaz da više nema vremena za čekanje u hitnoj i odlučnoj borbi protiv droge i da, ako se hitno nešto ne preduzme, rizikujemo haos na ulicama, izjavio je predsednički kandidat LSV Nenad Čanak.

„Nedavna zaplena tone skanka kod Bačke Palanke, te podatak da je svakom drugom mladom čoveku između 15 i 30 godina u Srbiji ponuđena droga, dok skoro polovina zna gde da je nabavi, samo su dodatni pokazatelji već zaista alarmantne situacije. Oštra borba protiv droge na ulicama i oko školskih dvorišta mora početi odmah, sada. Pre nekoliko dana sam rekao i ponoviću: Svaka kazna za ulične preprodavce droge je mala i zato ću insistirati da se zakon pooštri“, rekao je Čanak.

On je još rekao kako je uveren „da zatvorske kazne za preprodavce heroina i svih drugih teških i opojnih droga moraju biti barem tri puta veće“.

„Ako je zatvora premalo, treba izgraditi nove“, zaključuje predsednički kandidat.