BIRODI pokrenuo kampanju zaštite uzbunjivača tokom izbora

Izbori 25. mar 201710:04 > 10:11
N1

Biro za društvena istraživanja BIRODI zatražio je da se uspostavi mehanizam podrške uzbunjivačima koji žele da iznesu dokaze o kršenju izbornih procedura i zloupotrebi ovlašćenja od institucija koje se staraju o integritetu izbornog procesa.

BIRODI je u saopštenju naveo da taj mehanizam treba da se odnosi na državne službenike, državne funkcionere, članove izbornih komisija, zaposlene i angažovane u Agenciji za borbu protiv korupcije, REM, javni sektor, na zaposlene u agencijama za marketing i istraživanja javnog mnjenja, na članove političkih partija.

Ta organizacija je najavila da će svim institucijama dostaviti liflet sa detaljnim informacijama o mehanizmu podrške uzbunjivačima, tačnije pravnoj, medijskoj i međunarodnoj podršci svakome ko ukaže na štetne radnje koje dovode u pitanje legalnost izbornog procesa.

„U želji da približimo građanima značaj i korist od uzbunjivanja, BIRODI je na portalu Integrist.net omogućio svima da prijave sve one koji koji u procesima organizovanja i sprovođenja izbora čine zloupotebe“, navela je ta organizacija.

BIRODI je ovu inicijativu uputio povodom Prvog međunarodnog dana uzbunjivača, 24. marta, koji je inicirala Koalicija za zaštitu uzbunjivača na prostoru Jugoistočne Evrope.