Šešelj: Dva susreta s Vučićem, oba puta s ruskim ambasadorom

Izbori 24. mar. 201722:21 > 22:30
Podeli:
Izvor: N1

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, odbija optužbe da je lažna opozicija Aleksandru Vučiću i ističe da premijera kritikuje, ali mu priznaje i dobre stvari. Gostujući na N1, Šešelj je rekao da se sa Vučićem sreo dva puta posle povratka iz Haga - oba puta na prijemu u ruskoj ambasadi i u prisustvu ruskog ambasadora.

„Van Skupštine videli smo se dva puta na prijemima u ruskoj ambasadi. Prvi put kada smo se videli u Skupštini izgledali smo kao dva pingvina na Južnom polu, a oko nas sante leda. Na prvom susretu u ruskoj ambasadi bila je otkravljena atmosfera. Ja sam bio sa sinom i nekim saradnicima, a ruski ambasador je došao sa Vučićem. Sledeći put na prijemu u ambasadi situacija je bila normalnija, spontano se išlo sa šalama. Vučić je opet došao sa ruskim ambasadorom. Shvatio sam da je želja ambasadora da se odnosi normalizuju. Ali mi ostajemo politički protivnici“, objasnio je Šešelj.

Na optužbe da je lažna opozicija, da ga Vučić „drži u šaci“ i plaća mu za nenapadanje, Šešelj odgovara da se nikoga nije plašio ni kada je prvi put išao u Hag.

„Ničega se ne bojim, osim boga i suda istorije“, ističe lider radikala i dodaje da je tužio poslanika Dveri koji je tvrdio da Šešelj mesečno od Vučića prima 60 hiljada evra.

Prema njegovim rečima, opozicija je svako onaj ko nije u vlasti, a za sebe kaže da nema koliktivnu svest o zajedništvu sa drugim predsedničkim kadidtima – Vukom Jeremićem, Sašom Jankovićem, Nenadom Čankom, Boškom Obradovićem.

Što se tiče Aleksandra Vučića kaže da kod njega ceni to što je odoleo da uvede sankcije Rusiji i što je odbio da troje radikala izruči Haškom tribunalu zbog optužbi da su pretili svedocima u postupku protiv njega.

Premijeru zamera učešće u briselskom dijalogu, vođenje politike ulaska u Evropsku uniju, politiku vojne neutralnosti i davanje subvencija stranim investitorima.

„Vučić može da podnese ostavku kada položim zakletvu“

Aleksandar Vučić je izjavio da će podneti ostavku na funkciju premijera ako izgubi na predsedničkim izborima. Šešelj kaže da Vučić treba da ostane premijer, pre svega jer su ovo predsednički izborima i na njima se bira predsednik.

„Ako ja pobedim ima mirno da podnese polaganje zakletve, pa onda ako hoće neka podnese ostavku. Ne može zemlja da bude sa odlazećim predsednikom i premijerom. Politika je ozbiljna igra, ne može da preti narodu da će ako ga ne izaberu da ponese svoje igračke i ode“, kaže Šešelj.

Ukoliko postane predsednik, a Vučić podnese ostavku, lider radikala kaže da bi mandat morao ponovo da poveri Vučiću jer on ima većinu u parlamentu, a tek posle da razgovara sa nekim drugim i na kraju raspiše izbore.

Vojislav Šešelj se šest puta kandidovao za predsednika, a upitan šta je ovaj put drugačije i da li bi i dalje bio sklon incidentima, Šešelj odgovara da on nije pravio nikakve incidente i nikada nije prvi nešto započinjao.

„Ako me neko napadne, ja ću se braniti. Prvi nikoga nisam napao fizički, na ničije mitinge ne idem da ih rasturam. Ja ne pominjem ničije članove porodice koji nisu javne ličnosti“, odgovara Šešelj.

Paljenje zastava drugih država i Evropske unije ostavio bi za sobom ako postane predsednik. Kaže da je rođeni diplomata koji zna diplomatsku etikeciju i veštinu i da kao predsednik ne bio palio zastave, što sebi kao opozicionar, kako kaže, može da dozvoli.

„Poštovanje Dejtona, revizija RSK“

Govoreći o odnosima u regionu, Šešelj je rekao da bi poštovao Dejtonski sporazum, ali bi tražio da seRepublici Srpskoj vrate oduzete nadležnosti – vojska, policija i graničari.

„Ako Muslimani nisu zdovoljni takvom državom – onda razlaz“, kaže Šešelj.

Kada je u pitanju Hrvatska, kaže da bi kao predsednik u diplomatskim susretima pokretao pitanje obnavljanja Republike srpske Krajine, za koju kaže da je ukinuta hrvatskom agresijom.

Po povratku iz Haga Šešelj je najavljivao da će otići u Zagreb kako bi prošetao gradom i u Sarajevo, gde je proglašen za persona non grata. Iako obećanja nije ispunio, kaže da ona i dalje stoje i da nije odredio rokove kada će to uraditi.

Na konstataciju da je u Sarajevu nepoželjan, Šešelj kaže da ga nepoželjnim nisu proglasile „muslimanske vlasti“ već visoki predstavnik i pita kako je moguće da bude nepoželjan u svom rodnom gradu. Dodaje da veruje da bi sa oduševljenjem bio dočekan i u Zagrevu i u Sarajevu.

Objašnjavajući izjavu datu u jednom intervjuu da u rat ne bi ulazio bez dogovora sa Rusijom, Šešelj kaže da je to rekao „povodom one gluposti sa išaranim vozom“.

„Ja sam rekao da ćemo morati da jednom povratimo Kosovo, ali u dogovru s Rusijom. Ako rusi kažu idemo – idemo. Kosovo je svetinja, mora opet biti srpsko. Ja nisam avanturista, znam da Srbija ne može sama da povrati Kosovo i Republiku srpsku Krajinu. Uz Rusiju može“, dodaje Šešelj.