Izbori na Kosovu: Mogućnost krađe ili najmanje loše rešenje

Izbori 24. mar. 201719:20 > 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Kako će predstojeći predsednički izbori biti sprovedeni na Kosovu, ključna je tema o kojoj Republička izborna komisija raspravlja poslednjih dana. Bez glasova opozicije, RIK je odbacio prigovor na Uputstvo o sprovođenju glasanja na Kosovu koje je usvojeno pre dva dana.

Predstavnici opozicije navode da predviđena procedura nije u skladu sa Ustavom i da otvara mogućnost za malverzacija na izborima.

Na predstojećim predsedničkim izborima oko 106.000 birača na Kosovu moći će da glasa na 90 izbornih mesta. Međutim, ukoliko postoji bezbednosni rizik, glasovi se neće brojati na tim mestima, već će se izborni materijal transportivati u Vranje i Rašku.

Ivana Petrin iz Socijaldemokratske stranke podseća da postoji presuda Ustavnog suda u vezi sa uputstvom iz 2014. godine, prema kojoj rezultati glasanja moraju biti utvrđeni na biračkom mestu.

“Ovde to nije slučaj. Ostavlja se mogućnost da ukoliko OEBS proceni da to nije bezbedno, da se ta odluka Ustavnog suda praktično prekrši”, navodi Petrin.

Advokat Vladimir Gajić koga je za člana RIK-a predložio pokret Dosta je bilo, ističe da je sporno i to što će biračke odbore na Kosovu činiti tri člana koje će moći da predlože isključivo parlamentarne stranke, a ne i kandidiati grupa građana.

“Taj birački materijal je van ikakve kontrole ostalih kandidata na ovim izborima izuzev onih koje su predložila političke stranke. To je sve neustavno, nezakonito i otvara mogućnost krađe”, tvrdi Gajić.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, međutim, navodi da je način sprovođenja izbora na Kosovu uspostavljen još 2012. godine, da je dobro razrađen i podrazumeva prisustvo predstavnika OEBS na svakom biračkom mestu i kontrolu nad izbornim materijalom u svakom trenutku.

“Smatram zlonamernim tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu, kada se ima u vidu da će na svakom biračkom mestu, uz predstavnike OEBS, biti prisutna i dvotrećinska većina članova biračkih odbora iz reda parlamentarne opozicije, koji imaju pravo i obavezu da sprovode glasnje na biračkom mestu, kao i da prate transport izbornog materijala posle glasanja, o čijoj bezbednosti će se, kao i do sada, starati OEBS”, naveo je Dimitrijević.

Bojan Klačar iz CeSID-a navodi da su kritike opozicije opravdane, ali smatra da je RIK u ovom slučaju doneo najmanje loše rešenje.

“Odnosi između Beograda i Prištine uslovljava da RIK mora da pronalazi neka rešenja koja nisu konsekvetno u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, ali u ovom momentu je činjenica da ukoliko se ti izbori ne organizuju na ovaj način, da faktički ne postoji nijedan drugi način na koji bi se moglo omogućiti ljudima da glasaju na Kosovu”, ističe Klačar.

CeSID je jedna od organizacija koje će pratiti predstojeće izbore, kao i Udruženje građan na straži, kancelarije OEBS-a i Saveta Evrope, i predstavnici više stranih ambasada u Srbiji.