Dačić: Želim građanima da žive u dosadnoj državi

Vesti 29. dec. 201414:28 > 14:34
Podeli:
Izvor: TANJUG/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da od 1. januara 2015. Srbija ima veoma odgovornu dužnost da bude kredibilan predsedavajući OEBS-u koji će imati poverenje svih članica i biti "pošten pregovarač".

Na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, sumirajući rezultate rada Ministarstva spoljnih poslova ove godine, i najavljujući aktivnosti za narednu, Dačić je rekao da Beograd biti „diplomatska prestonica“ narednog decembra, kao domaćin ministarskog saveta OEBS, sa učesnicima iz 57 država članica i 11 drugih zemalja.

„Važno je da budemo kredibilni kod svih i pošten pregovarač.. i da preduzimamo mere na deeskalaciji tenzija“ koje postoje širom regiona OEBS-a, kazao je ministar.

„Poželeo bih nam da nam svaka naredna godina bude dosadnija i dosadnija“, i da građani imaju „dosadnu državu“, kako ne bi morali da se toliko bave politikom, rekao je ministar Dačić.

„Glavni i strateški“ cilj Ministarstva spoiljnih poslova naredne godine biće napredak u evropskim integracijama uz razvijanje što boljih odnosa sa zemljama koje nisu članice Unije, poput Rusije i Kine, rekao je Dačić.

Dodao je da će posebnu pažnju posvetiti i regionalnim odnosima, posebno sa susednim zemaljama, „kako bi se izbeglo buđenje konflikata“ i doprinelo „rešenju problema iz prošlosti“.

Dačić je rekao da je odložena njegova poseta zbog izbora u Hrvatskoj i da verovatno neće biti organizovana pre marta.

Najavio je i održavanje trilaterale u Italiji 22. januara s ministrom spoljnih poslova Albanije, a kao važno naveo učcešće na Samitu Afričke unije u Etiopiji, takođe sledećeg meseca.

Ministarstvo spoljnih poslova će se baviti i sporazumima iz oblasti liberalizacije viznog režima.

Povodom reforme diplomatske službe, Dačić je kazao da će Ministarstvo početi usaglašavanje s pregovaračkim poglavljem 31 koje obuhvata i spoljnu politiku, kao i da će se formirati poseban sektor Ministarstva za ekonomiju i provlačenje investitora.

Izražavajući nadu da će se što pre stvoriti uslovi za otvaranje pregovora sa EU, on je rekao: „Na nama je da radimo da budemo spremni (za otvaranje poglavlja), kad dođe politička odluka da se ona otvore, a ne da čekamo“.