Stamatović: Neću dozvoliti da Srbija uđe u NATO

Izbori 24. mar. 201710:20 > 10:28
Podeli:
Izvor: N1

Kandidat za predsednika Srbije Milan Stamatović izjavio je da se nikada ne sme zaboraviti bombardovanja Srbije 1999. godine i da ako postane šef države neće dozvoliti da Srbija postane članica NATO-a saveza i svaku takvu inicijativu će zakonom zabraniti kao "akt veleizdaje zemlje".

Stamatović je povodom 18. godišnjice početka NATO napada u četiri jutros položio venac na mestu gde je 8. aprila 1999. godine u brvnari Ski-centra „Tornik“ gde su poginuli civili Neđa Uroševića iz Čajetine, Radoja Marjanovića iz Ribnice i Milenka Savića iz Jablanice.

„Građani Srbije možda mogu i da oproste, ali nikada ne smeju da zaborave da su, te 1999, brutalnu agresiju, a bilo ih je 19 velikih, na jednu malu Srbiju, izvršili: SAD, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Belgija, Holandija, Danska, Island, Češka, Francuska, Mađarska, Italija, Kanada, Norveška, Poljska, Portugal, Luksemburg – sve one države koje su, uz izuzetak Grčke i Španije, posle okupacije Kosova – bile i među prvima koje su priznale samoproglašenu nezavisnost jedine NATO države u Evropi. Evropi, tj. EU kojoj režim Aleksandra Vučića bezglavo, kvislinški i kapitulantski, juri u okrilje“, naveo je Stamatović u pisanoj izjavi.

U Srbiji se danas obeležava 18 godina od NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju 1999. godine. Napadi NATO-a počeli su 24. marta nešto pre 20 časova, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.