Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Vesti 24. mar. 201707:49 > 15:44
Podeli:
Izvor: Tanjug / Arhivski snimak / Vladimir Dimitrijević

U Srbiji se danas komemorativnim skupovima, polaganjem venaca i cveća na spomenike vojnim i civilnim žrtvama biti obeležava 18 godina od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Kod železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri u 11 časova je, simboličnim dolaskom i zaustavljanjem voza i aktiviranjem sirena za uzbunu, počela je centralna državna ceremnonija obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije 1999. godine.

Avion NATO je 12. aprila gađao kompoziciju voza koja je prelazila most i u njoj je bilo pedesetak putnika, a broj žrtava do danas nije utvrđen, dok je identifikovano njih 15.

Izvor : Tanjug / Dimitrije Nikolić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odao je poštu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova poginulim tokom bombardovanja 1999. godine, poručivši da žrtve heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila bezbedna, stabilna i sigurna ne smeju biti zaboravljene.

„Obeležavanje 18. godišnjice od NATO agresije na našu zemlju prilika je da se setimo 167 heroja iz redova policije koji su dali svoje živote da bi Srbija bila bezbedna, sigurna i stabilna. Ovo je prilika da opomenemo sve građane Srbije na žrtvu koju su oni pružili da bi smo imali slobodu u kojoj danas uživamo“, rekao je Stefanović, koji je položio venac na spomen ploču poginulim pripadnicima MUP-a u Ulici kneza Miloša.

U saopštenju MUP-a navodi se da je ministar istakao da se ti ljudi nisu plašili za svoje živote i da su ponudili najvrednije što imaju voleći Srbiju i učeći sve kako se voli zemlja i kako se za nju bori.

„Danas Srbija bije neke drugačije bitke. Danas se u Srbiji borimo za više radnih mesta, za jaču ekonomiju, za političku i drugu stabilnost. Hoćemo da pokažamo da je Srbija mesto u kome se može dobro živeti, da naša zemlja hoće da bude garant stabilnosti ne samo za svoje građane, već i za sve države regiona“, rekao je ministar.

Izvor : Pres služba MUP-a

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je venac na mesto stradanja vojnika Gardijske brigade i pacijenata Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“.

Vence je u ime porodica poginulih gardista i pacijenata položio Branislav Pejčinović, komandant Garde Milomir Todorović i pomoćnik direktora KBC „Dragiša Mišović“ Momčilo Jakovljević, saopšteno je iz gradske uprave.

Klinički centar raketiran je 20. maja 1999. godine, 50 minuta posle ponoći.

Spomen soba „Civilne žrtve NATO agresije“ otvorena je u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u Beogradu, u znak sećanja na stradale u akciji NATO 1999. godine, od Horgoša do Košara.

Godišnjica bombardovanja obeležava se i na brdu Straževica u Beogradu polaganjem venaca na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice“. Venac je položio predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, kao i predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, boračkih organizacija i porodice pripadnika vojske poginulih u bombardovanju.

Venci na spomenike „Bili smo samo deca“ i „Zašto?“

Venci su položeni i na spomenik deci poginuloj u NATO agresiji 1999. godine „Bili smo samo deca“ i na spomen-obeležje „Zašto“ posvećeno poginulim radnicima RTS-a, u beogradskom parku Tašmajdan.

Kako su naveli iz gradske uprave, grаdski menadžer Gorаn Vesić položio je venаc nа spomen-obeležje Milici Rаkić, dok je zаmenik grаdonаčelnikа Beogrаdа Andrejа Mlаdenović položio venаc nа spomen-obeležje „Zаšto“.

Vesić je rekao da je Milicа Rаkić postаlа simbol strаdаlih u NATO bombаrdovаnju i da se građani dаnаs sećаju svih poginulih oficirа, vojnikа i civilа koji su bili nevine žrtve ovog bezumnog činа.

Andreja Mlаdenović je kazao da 18 godinа pаmtimo osmehe čestitih rаdnikа Rаdio-televizije Srbije, koji su sаmo čаsno rаdili svoj posаo.

On je najavio dа će grаd Beogrаd u nаrednim dаnimа inicirаti sаstаnаk sа predstаvnicimа RTS-а, člаnovimа porodicа poginulih rаdnikа i Ministаrstvа kulture kаko bi se ostvario projekat da bombаrdovаnа zgrаdа RTS-а u Abаrdаrevoj ulici bude restаurirаnа u spomen-kompleks.

Vence su nа spomen-obeležje „Zаšto“ danas položili ministаr kulture i informisаnjа Vlаdаn Vukosаvljević i člаnovi porodicа rаdnikа RTS-а nаstrаdаlih 23. аprilа 1999. godine.

Napadi NATO-a počeli su 24. marta nešto pre 20 časova, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

Izvor : Tanjug / Arhivski snimak / Rade Prelić

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.