Martovsko istraživanje NSPM: Vučić ispod 50 odsto

Izbori 23. mar 201723:30 > 23:31
N1

Nova srpska politička misao objavila je martovsko istraživanje javnog mnjenja koje nagoveštava da su, kako se navodi, uprkos tome što je u Srbiji je danas sve teže dobiti iskrene odgovore na iole osetljive političke teme, a posebno na pitanja o Aleksandru Vučiću, svaki izbori, pa i ovi predstojeći, neizvesni.

Zamislite bilo koga, bilo gde, zbunjenog, nesigurnog i egzistencijalno ugroženog, kako nepoznatom pozivaru u telefon izjavljujeda je protiv Aleksandra Vučića, ili da je simpatizer nekog medijski satanizovanog i od vrha vlasti prokazanog opozicionog kandidata, rekao je Đorđe Vukadinović iz NSPM.

Međutim, i pored toga Vukadinović nije siguran da se rezultati koji najavljuju apsolutnu pobedu Vučića mogu zaboraviti, „jer postoji realna opasnost da će onaj ko se plaši da se iskreno izjasni u anonimnoj anketi biti podjednako uplašen da se izjasni i na biralištu“.

Prema rezultatima martovskog istraživanja NSPM Vučić bi osvojio 44,7 odsto, Vuk Jeremić 9 odsto, Saša Janković 8,8 odsto, Ljubiša Preletačević- Beli 6,4 odsto, Vojislav Šešelj 5,7 odsto… Teoretski gledano, ovi izbori bi trebalo da su već rešeni, ali nisu, smatra Vukadinović.

Potrebno je uočiti, ukazao je Vukadinović, da ima gotovo petina ispitanika (18,5 odsto) koja se ili još nije odlučila, ili ne želi da kaže za koga će glasati – a čiji su glasovi proporcionalno raspoređeni na sve kandidate, što, razume se, ne mora da bude slučaj. (I tek nakon te matematičke operacije, npr. onih Vučićevih 44,7 postaje skoro 55 odsto.)

Indikativno je i to da je „ovo istraživanje rađeno upravo u jeku eksplozije fenomena ‘Belog Preletačevića’ i neizvesnosti oko (ne)prihvatanja njegove kandidature, što je u poslednjim danima istraživanja, pogotovo kod mlađih ispitanika, dovelo do svojevrsnog cunamija“.

Ovo istraživanje je bazirano na pretpostavci relativno skromne, ili osrednje izlaznosti, od 56 odsto i ispod 4 miliona izašlih glasača.

Eventualna šansa za opozicione kandidate, kao i nada za odlazak izbora u drugi krug, krije se u mogućnosti da na izbore izađe nekoliko stotina hiljada, ili čak pola miliona, ”novih“, odnosno u međuvremenu razočaranih i/ili pasiviziranih birača. Što u ovom trenutku ne deluje previše verovatno, smatra Vukadinović.

On, međutim, primećuje da „upravo pojave poput Belog, ili ovaj poslednji odurni napad na Natašu Jeremić (kao “šefa narko kartela“), koji je došao iz tabora SNS i usta Milenka Jovanova, predstavljaju one nepredvidive faktore koji u poslednji čas itekako mogu promeniti tok kampanje, promešati dobijene brojke i preokrenuti raspoloženje javnog mnjenja“.

Zato su – uprkos svemu i bez obzira na sve – svaki, pa i ovi predstojeći izbori, ipak, koliko-toliko neizvesni, zakljčuje Vukadinović komentarišući martovsko istraživanje NSPM i moguće trendove do 2. aprila.