DSS: Nezakonita odluka RIK o izborima na Kosovu

Izbori 23. mar. 201712:13 > 12:16
Podeli:
Izvor: N1

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je Republička izborna komisija usvojila nezakonito Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji i da je time unapred potvrđena opravdanost sumnje u regularnost izbornog procesa u pokrajini.

„Brutalno ignorišući odluke Ustavnog suda, RIK je doneo nezakonito Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika republike, glasovima članova, predstavnika kandidata Aleksandra Vučića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića.

Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrđivati izborni rezultat“, navodi se u saopštenju DSS-a.

Ta stranka je dodala da je RIK usvojio takvu odluku i pored toga što je Ustavni sud Srbije zaključio nezakonitosti prilikom sprovođenja izbora na teritoriji Kosova i 2014. i 2016. godine.

„DSS podseća da je članom 166. Ustava Srbije utvrđeno da su ‘odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće’, a članom 171. da je ‘svako dužan da poštuje i izvršava odluku Ustavnog suda’. Svesno donošenje nezakonitih akata od strane RIK-a, republičkog organa, ukazuje da se Srbija voljom vlasti ispisuje iz kruga zemalja koje se mogu nazvati pravnom državom“, navodi se u saopštenju DSS.