"Dosta je bilo" o glasovima s Kosova: Koza će čuvati kupus

Izbori 23. mar. 201711:14 > 11:20
Podeli:
Izvor: N1

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je da aktuelni premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić planira da fiktivnim glasovima sa Kosova i Metohije ostvari pobedu već u prvom krugu.

U saopštenju „Dosta je bilo“ navodi se da je Vučić procenio da mu za pobedu u prvom krugu nedostaje oko 60.000 glasova i da je zbog toga na sinoćnoj sednici Republičke izborne komisije pribegao, kako se navodi, „starom dobrom Miloševićevom metodu – obezbeđivanju fiktivnih glasova sa Kosova i Metohije“.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je noćas, dva sata posle ponoći, Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

„Uputstvo predviđa da se, po zatvaranju birališta, džakovi sa glasačkim listićima transportuju van južne pokrajne i da se prebrojavanje glasova i utvrđivanje reuzltata obavlja u Vranju i Raškoj. Koza će, dakle, čuvati kupus, kao i na prethodnim izborima“, navodi u saopštenju Dosta je bilo.

Taj pokret ukazao je i da će biračke odbore na Kosovu činiti svega tri člana koje će moći da predlože isključivo parlamentarne stranke, dok ostali kandidati neće moći da predlože članove biračkog odbora u proširenom sastavu kao što je to moguće u svim drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Pokret smatra i da je loše to što će zapisnici sa biračkih mesta biti dostupni tek po isteku roka za prigovor, odnosno što će i glasači i predsednički kandidati biti onemogućeni da u roku od 24 časa ulože prigovor i izjave žalbu sudu.

„Izbori na Kosovu i Metohiji će se, na ovaj način, održavati potpuno drugačije nego u ostatku Srbije, što je protivustavno i protivzakonito, i o čemu se Ustavni sud već dva puta negativno odredio, posle izbora 2014. i 2016. godine. To ‘legalistima’ u SNS koaliciji očigledno ne smeta“, dodaje se.

Pokret „Dosta je bilo“ je najavio da će u saradnji sa ostalim opozicionim strankama i kandidatima koji imaju svoje predstavnike u RIK-u koristiti sva redovna pravna sredstva i da će zahtevati od nadležnih sudova da Uputstvo RIK-a hitno bude stavljeno van snage.

„U Srbiji jednom treba da prestane krađa izbora preko fiktivnih glasova sa Kosova i Metohije. To je radio Milošević, sa čuvenih 114 odsto izlaznosti, to je na prošlim izborima radio i Vučić sa zapisnikom u kom kandidat za poslanika ni sam za sebe nije glasao!“, navodi pokret „Dosta je bilo“.