Advokati: Ovlašćenja data javnim beženicima su neustavna

Vesti 29. dec. 201412:31 > 12:35
Podeli:
Izvor: N1

Stotinak advokata protestvovalo je ispred zgrade Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra jer se skoro četiri meseca ne odlučuje o advokatskim inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Advokati ne prihvataju obrazloženje da taj sud već četiri meseca ne stiže da odluči o njihovim inicijativama o ustavnosti više zakona, jer su pretrpani poslom.

Advokati su Ustavnom sudu podneli veliki broj inicijativa kojima osporavaju delove Zakona o javnom beležništvu, Zakona o nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overi potpisa.

U tom sudu kažu da su te inicijative uzeli preko reda, formirali predmete i odredili sudije izvestioce, ali da advokati stalno podnose nove inicijative što usporava njihov rad. A njih je u ovom trenutku više od 75.

Zvanični podaci o broju odloženih suđenja datiraju s početka novembra, kada je predsednik VKS Dragomir Milojević saopštio da je odloženo oko 120.000 suđenja. Poslednje podatke nismo mogli da dobijemo jer je Milojević danas otišao na godišnji odmor, ali slobodne procene govore da je reč o više od 200.000.

Izlazak iz blokade pravosuđa može se rešiti pregovorima, ali su oni prekinuti u petak. U Ministarstvu pravde tvrde da su dovoljno izašli u susret advokatima, koji ponuđene minimalne izmene nadležnosti beležnika tumače kao nametanje novembarskih izmena zakona o notarima, što ih ne zadovoljava.

U ovom trenutku nije poznato kada bi pregovori mogli da budu nastavljeni.

Prve inicijative predate 17. septembra

Prve inicijavite za ocenu ustavnosti pomenutih zakona predate su Ustavnom sudu 17. septembra.

Ustavni sud je 12. novembra saopštio da je održao pripremnu sednicu povodom njihove, kao i inicijative za ocenu ustavnosti obustave rada advokata, koja je počela 17. septembra u celoj Srbiji.

Advokati su stupili u protest sa obustavom rada, jer smatraju da su neustavne pojedine odredbe pomenutih zakona, a traže i regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Ustavni sud Srbije je 11. decembra saopštio da je do tog dana dobio ukupno 76 incijativa za ocenu ustavnosti povodom Zakona o javnom beležništvu i drugih sa njim povezanih zakona, kao i da se po tim predmetima prioritetno postupa.

Advokati su u više navrata podnosili urgenicuje Ustavnom sudu, kako bi požurio sa donošenjem odluka o njihovim inicijativama.