Ministar odbrane na sastanku koalicije protiv ISIS-a

Vesti 22. mar. 201720:31 > 20:58
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević učestvovao je u sredu u Vašingtonu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Govorili su predstavnici Ujedinjenih nacija, Centralne komande Oružanih snaga SAD, Stejt departmenta i Vlade Australije.

Svaki od govornika je predstavio šta je do sada preduzeto, govorio o planovima, o stanju na terenu i o delovanju Islamske države. Plenarni deo sastanka, posle govora državnog sekretara SAD Reksa Tilersona i premijera Iraka Džavada Kaduma Al-Abadija, omogućio je učesnicima da istaknu doprinos borbi protiv Islamske države, i da iznesu naredne korake.

Ministar Đorđević je tokom Konferencije naglasio spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi Globalne koalicije i da donacijom lekova i sanitetskog materijala pomogne civilnom stanovništvu u zonama borbenih dejstava i na teritorijama koje su oslobođene.

Procena je, dodalo je Ministarstvo, da se na teritoriji Iraka i Sirije bori 500 boraca s Balkana, većinom s Kosova i iz Bosne i Hercegovine, te je Srbija, kao meru preventive, izmenila Zakon o krivičnom postupku, kako bi se stvorili preduslovi za sprečavanje podsticanja, organizovanja drugih lica i učešća u ratovima ili sukobima u stranim državama, pipše u saopštenju.

Imajući u vidu da je uz veliki broj migranata preko Balkanske rute, zabeležen i tranzit lica koja su se mogla povezati i s delovanjem terorističkih organizacija, Vlada Srbije podržala je izradu Strategije za borbu protiv terorizma.

Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv ISIS-a prisustvovalo je više od 70 ministara spoljnih poslova, ministara odbrane, ambasadora i predstavnika međinarodnih organizacija.