Kolega radnika Goše: Nije imao da jede, sad ste ga se setili

Vesti 22. mar 201718:58 > 19:25
N1

U Smederevskoj Palanci tragedija, radnik fabrike Goša, ubio se na radnom mestu zbog, kako tvrde njegove kolege, teške materijalne situacije. U nezavidnoj poziciji je oko 360 radnika Goše, kojima vlasnik, slovačka firma ŽOS iz Trnave, ispostavlja se, poslednje četiri godine skoro uopšte ne isplaćuje zarade.

Agonija duga više od četiri godine. Godine 2007. uspešno privatizovana fabrika, od 2013. u nemilosti je vlasnika iz Slovačke. Primanja na kašičicu, neisplaćeno više od 30 plata, tri godine neoverene knjižice.

Dragan Mladenović, rešio je da tu agoniju prekine samoubistvom, tvrde njegove kolege.

„Izašao iz bolnice, nije imao da jede, nije imao sa čim da se leči, nije imao više para. E sad su se svi setili njega. Ironija (pokazuje poziv za komemoraciju), pogledajte ovo, sad svi hoće da mu drže komemoraciju, gde su bili pre da mu pomognu, gde su bili pre, znači pustimo čoveka da se obesi, a sutra ćemo da mu držimo komemoraciju, da mu kupimo sanduk, venac i da piše na njemu, poštovanom tom i tom, Goša šinska vozila“, kaže Milan Vujičić, elektrotehničar u Goši.

Ljuti su radnici na vlasnika, na državu koja mu je dozvolila da se prema njima tako ponaša, ali ljuti su i na svoje sindikalne vođe. Zato je odluka da jedan od njih da izjavu za N1 izazvala negodovanje.

– „Dobio si radno mesto, dobio si službeni auto, vozio si se kao kralj“

– „Dobio sam, vozio sam se, dok sam vozio tebe i tebe sličnima“

– „Ne mene“

– „Dobro, takvo je bilo vreme“

– „Vi ste doterali cara do duvara.

„Jeste, najveći krivac je sindikat. Zato što nije radio svoj posao, znači štrajk, zatvori i gotovo. Ali šta je, imaš ljudi, 60 posto, koji su u bedi totalnoj, a 40 posto može da se snađe u svakom momentu. Nas je ekonomska situacija dovela u tu situaciju da odlažemo od danas do sutra, i uđosmo u četvrtu godinu“, kaže Milorad Miloradović, predsednik Samostalnog sindikata Goše.

Radnici više nemaju poverenja u sindikat: „Najgore je to što sad Miloradović kaže idemo mi sad u Trnavu, da razgovaramo s gazdom. Da li mi imamo poverenje da oni odu. Ne!. Evo ja kažem, ne. Jer verovatno će gazda njima imati šta da kaže, a nama ne. I želim ponovo da kažem, ovo nije nikakav politički skup, mi nikoga ne napadamo, niko mi nije kriv, mi smo krivi, što pre četiri godine nismo isterali bagru iz fabrike, sve“, kaže Milan Vujičić.

Nisu ništa uradili 2013, ali sada stupaju u štrajk. Više od 160 radnika ne želi da se vrati na posao dok im ne budu ispunjeni zahtevi – isplaćen deo plata, ostatak vraćen u ratama, povezan radni staž i overene zdravstvene knjižice. Do kraja nedelje protestovaće u krugu fabrike, sledeće planiraju i pred opštinu.

U fabrici danas nije bilo moguće dobiti komentar nikoga od predstavnika rukovodstva. Generalni direktor Ivan Hemšil pojavio se, prema rečima radnika, jutros u fabrici, ali ju je ubrzo napustio i pretpostavlja se otputovao u Slovačku. Za samoubistvo Dragana Mladenovića je, kažu, samo rekao da je u pitanju nesrećni slučaj.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da je veliki broj radnika u stanju beznađa. Sindikati ukazuju, kažu, da država mora da obezbedi najosnovnije zdravstvene i ostale uslove za život građana.