Malo stranih posmatrača, teret praćenja izbora na domaćim

Izbori 22. mar. 201718:45 > 18:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Nikola Solic

U ponoć ističe rok za prijavu stranim posmatračima, koji žele da prate predsedničke izbore u Srbiji. Interesovanje je, čini se, manje nego ranije, pa se do sada prijavila samo Centralna izborna komisija Rusije. Šta nam to govori i da li može uticati na izborni dan, pa i izborni proces?

Lampa, lična karta, listić, sprej, brojanje – ko će 2. aprila posmatrati izbore i kontrolisati izborni proces? Za sada, znamo ko neće – prvi put od 2000. godine, a zbog kratkih rokova, OEBS neće imati posmatrače na samim biračkim mestima.

„To sasvim sigurno doprinosi većem prostoru za manipulaciju, većem prostoru za različite političke aktere da tvrde da je bilo ili nije bilo neregularnosti i povećava pritisak na domaće posmatrače da iznesu čitavo posmatranje maltene na svojim leđima“, navodi Raša Nedeljkov, CRTA.

Domaći posmatrači, kojima je rok za prijavljivanje 27. mart, jesu zainteresovani, što se ne može reći za strane. Međutim, tvrde u CESID-u, to ne znači da potencijalne neregularnosti mogu uticati na izborne rezultate.

„Teško da se može govoriti sa ozbiljnom argumentacijom da se ovde fizički kradu izbori, da se kradu glasovi u toku dana, da se iskazana volja građana u toku dana menja. Ključno je pitanje kako je iskazana ta volja – da li je proces dolaska do te političke volje bio u fer okolnostima, pre svega kad se govori o medijima i kad se govori o finansiranju kampanje“, kaže Đorđe Vuković, CESID.

Poverenje u izborni proces je na veoma niskom nivou, kažu posmatrači, a pored nevladinih organizacija – izbore će prati i predstavnici predlagača predsedničkih kandidata. Ipak, u izbornoj noći se sve oči biti uprte u jednu intituciju.

„Velika pažnja ove godine, kao i prošle za vreme parlamentarnih izbora, biće na radu RIK-a, s obzirom da su se tamo i tokom prošlih izbora dešavale određene pojave, koje možemo s pravom doživljavati kao stvari na ivici zakona“, rekao je direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

Da bi sve ostalo u okviru zakona, konkretno, nevladina organizacija CRTA će na dan izbora na 450 biračkih mesta imati oko hiljadu posmatrača. Smatraju da je to reprezentativan uzorak, iako će se 2. aprila u Srbiji glasati na skoro osam hiljada i tri stotine mesta.