DSS i Dveri: Objaviti snimak razgovora Nikolića i Hana

Vesti 29. dec. 201411:24 > 11:39
Podeli:
Izvor: Promo

Predstavnici Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri zatražili su od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da objavi sve strenograme i snimke razgovora sa evropskim zvaničnima u vezi evropskog puta Srbije i nezavisnosti Kosova i Metohije.

Posle predaje pisma sa zahtevima u zgradi Predsedništva Srbije, predstavnici ove dve stranke su rekli da je njihov zahtev motivisan time što je Nikolić izjavio da mu je evropski zvaničnik Johanes Han rekao da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova da bi se priključila EU.

Predsednica DSS Sanda Raškoivić Ivić kaže da se to traži od predsednika Srbije „kako bi se razvejale sumnje koje je upravo Nikolić otvorio“ u vezi priznavanja nezavisnosti Kosova a da bi Srbija mogla da nastavi svoj evropski put.

„Red je da se narodu konačno kaže istina“, rekla je ona novinarima dodavši da je taj zahtev podržala i grupa intelektualaca među kojima su i Jasmina Vujić, Kosta Čavoški, Gojko Đogo, Željko Cvijanović…

Predstavnik Dveri Vladan Glisić je istako da taj Pokret i DSS smatraju da o temama koje je Nikolić otvorio govoreći kako ga predstavnici EU pritiskaju da Srbija prizna Kosovo ne treba polemisati putem tabloida.

Prema njegovim rečima, sve o tim pritiscima treba da se javno objavi „kako bi narod mogao da reaguje na sve on ošto ga čeka“.

„U tom smislu pozdravljamo to što su strukture vlasti počele da shvataju da njihov put u EU bez alternative vodi u najpogubnije posledice po narod i državu i u nama će imati saveznika ali samo ako izađu u javnosti i pokažu do kraja kakve su namere predstavniak EU“, rekao je on.