Radikali obeležavaju Oktobarsku revoluciju na Krimu

Vesti 20. mar. 201718:16 > 20:38
Podeli:
Izvor: Printscreen

Tri godine od referenduma za otcepljenje Krima od Ukrajine i pripajanje tog Rusiji, degelati SRS i predsednik Srpske narodne partije borave u poseti Krimu, povodom stogodišnjice ruske revolucije i modernog socijalizma. Iz Kijeva stiže zabrana za delegate iz Srbije, MIP ćuti.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milovan Bojić, sin lidera radikala Vojislava Šešelja, Aleksandar Šešelj, i narodni poslanik SRS-a Dubravko Bojić borave u poseti Krimu. U društvu članova evroskeptične britanske partije UKIP imaju i pažnju lokalnih medja.

„Veoma sam impresioniran načinom na koji se Rusija nosi od perestrojke, to je veoma impresivno. I smatram da joj se za to treba aplaudirati, a ne demonizovati je“, kaže Najdžel Sosman, član UKIP-a.

Istovremeno, sastankom s predsednikom Krima Sergejom Aksjonovim na svom tviter nalogu pohvalio se i lider Srpske narodne partije, koalicionog partnera SNS-a, Nenad Popović i pre samo dva dana za agenciju Tass izjavio: „Za mene je pitanje Krima rešeno i kao što je Kosovo Srbija, Krim je Rusija.“

Međutim, iako svetske agencije beleže prisustvo radikala u palati Livadia na jugu Krima, ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič kaže da izveštaje medija treba proveriti:

„Naravno, zato što je Krim okupiran ne možemo to lako da proverimo. Zato ne mogu da tačno kažem i potvrdim da li su ova tri čoveka posetila Krim. Kada to potvrdimo, naravno, oni kao i svi drugi ljudi koji krše zakonodavstvo Ukrajine će biti pod sankcijama“.

Sankcije za srpske političare najavljuje i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandar Turčinov: „Savet bezbednosti Ukrajine treba da analizira posetu političara evropskih zemalja anektiranom Krimu. U slučaju da informacije o trodnevnoj poseti budu potvrđene, Ukrajina treba da razmatra uvođenje sankcija protiv tih političara“, Turčinov.

Na pitanje koliko je izvesno da će se to i dogoditi, ambasador Aleksandrovič kaže: „Ova odluka još nije prihvaćena, ne mogu da 100 od 100 kažem danas kada i kakve sankcije će biti uvođene, ali jedinstveno što mogu da kažem da je bilo kršenja zakona Ukrajine i naravno da ovaj potez i ovaj korak mora da bude kažnjen“.

Iz ministarstva spoljnih poslova Srbije nema bez reakcija. Ukrajinski ambasador podseća da su zvanični sastanci sa ruskim vlastima na Krimu, takođe kršenje ukrajinskih zakona, te podležu sankcijama.

Ukrajina zabranila ulazak na Krim poslanicima iz Srbije

Kako saznaje Sputnjik, a prenosi B92, Služba bezbednosti Ukrajine donela je odluku da uvede sankcije evropskim poslanicima koji su bili na Krimu u trodnevnoj poseti.

To je na Fejsbuku objavila portparolka Službe bezbednosti Ukrajine Jelena Gitljanska. Ona je navela da su sankcije uvedene četvorici državljana Srbije i jednom državljaninu Češke, koji su se „nezakonito nalazili na teritoriji Krima“.

„SBU je donela odluku da im zabrani ulazak na Krim u narednih pet godina“, napisala je predstavnica SBU, dodavši da informacija o učešću ukrajinskih državljana u toj delegaciji za sada nije potvrđena.