Nikolić: Napadi na mene su pokušaj destabilizacije države

Vesti 28. dec 201423:14 > 23:18
EPA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su napadi na njega pokušaj destabilizacije države, istakavši da bi ti napadi mogli da ga isprovociraju da se "seti svega što je mogao da radi i čega se odrekao" preuzimanjem funkcije predsednika.

Nikolić je, gostujući u emisiji „Teška reč“ na televiziji Pink, rekao da razmišlja o tome da zaštitu potraži na sudu.

Odgovarajući na pitanje ko stoji iza tih napada, Nikolić je rekao da tu „čak i ne računa“ vlasnike novina, već da ima više onih kojima se ne sviđa to što je izabran, način na koji obavlja funkciju, ali i autoritet i ugled koji uživa među građanima Srbije.

„Mislim da im treba drugačiji predsednik Srbije i da bi možda mogli toliko da isprovociraju ne samo mene, nego i moju porodicu i prijatelje, da se možda setim čega sam se sve odrekao zato što sam predsednik republike i šta bih sve još mogao da doživim, a što kao predsednik republike neću imati prilike“, rekao je Nikolić.

Dodavši da se stvari u Srbiji „zaoštravaju“, Nikolić je konstatovao da očigledno nema odustajanja od postavljenih ciljeva čije će ostvarivanje na neki način ugroziti mnoge ljude „koji su mislili da će moći i dalje da se enormno i neosnovano bogate i da Srbiju drže u svojim rukama“ zbog čega, kako kaže, počinju napadi.

„Mislim da su zajedno svi koji bi sada da destabilizuju Srbiju, pa makar to bili političari, tajkuni, stranci kojima to ne odgovara“, rekao je Nikolić.

Referendum o KiM

Nikolić je rekao da na Kosovu i Metohiji postoje različite situacije, deo gde Srba nema, deo gde je većina albanskog stanovništva sa Srbima u enklavama gde vlast takođe vrši i prištinska administracija i treći deo, gde su Srbi većina i gde Albanaca nema a gde prištinska administracija nema nikakve ingerencije.

„Treba konstituisati Zajednicu srpskih opstina i ne prihvatiti zahteve koje je Pristina smislila“ kazao je Nikolić, koji smatra da ne treba da se prihvati sugestija iz Brisela da se ukinu sve paralelne institucije na severu Kosova, jer bi to znavčilo da bismo odustali od principa koje smo zauzeli.

„Mislim da Vučić ima težak sastanak početkom ferbuara u Briselu kada će mnogo toga biti jasnije i mislim da mu posle toga treba stav Skupštine Srbije, koji će moći da mu bude i podrška za ponašanje u Briselu, ali i putokaz šta može da zastupa a šta ne može, i da iza toga konačno jednom stanemo“, rekao je predsednik Srbije.

„Mi imamo samo jednu poltiku, i to je politika koju je naložila Skupština Srbije i Vladi i predsedniku Republike i svakom našem predstavniku koji na bilo koji način odlučuje u bilo kom segmentu kako će da se živi na KiM. Svima njima je dala nalog Skupština Srbije i daće svakako bar još jedan put“, odgovorio je Nikolić na pitanje da li ima dve politike prema Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, u novom sastavu Evropske komisije desilo se nešto pomalo zabrinjavajuće, a što se nije moglo čuti ranije od Ketrin Ešton i Štefana Filea, da će postojati zahtev za priznavanjem Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije je rekao da narod na referendumu mora da odluči da li će prihvatiti sve uslove EU i da će odluku građana Srbije, kakva god bila, morati da sprovedu.

„Ako bi mi građani Srbije rekli da potpišem nezavisnost Kosova i Metohije, ja bih otišao sa funkcije na kojoj se nalazim“, rekao je Niklolić.

Fondacija Dragice Nikolić

Govoreći o radu Fondacije Dragica Nikolić predsednik Srbije je objasnio da su humanitarne aktivnosti način na koji njegova porodica može i treba da se oduži Srbiji za sve što je stekao od momenta kada je izabran za poslanika.

„Od momenta kada sam izabran za poslanika, moja porodica je živela bolje od drugih. Nikada nisam strahovao za platu, otvorili su mi se vidici, putovao sam, upoznao mnoge ljude. Dugujem Srbiji. Tada sam rekao da smo sigurno stekli toliko ugleda da možemo da obezbedimo nešto što mnogi građani Srbije ne mogu, a to je novac za humanitarne aktivnosti“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Fondacija Dragica Nikolić mnogo je pomogla Srbiji što će nastaviti da čini ukoliko njegov mandat potraje i ukoliko članove njegove porodice posluži zdravlje.

„Imaćemo dug spisak kojim porodilištima smo pomogli i čak, možda, i jedno izgradili“, rekao je Nikolić, dodavši da je njegova supruga lako mogla da „sedi kod kuće“, ali da je odlučila da preuzme težak teret na sebe i pomogne zemlji kroz humanitarne aktivnosti.