Vučić: Zašto se insistira da je zločin u Srebrenici genocid?

Vesti 17. mar 201717:14 > 17:20
Reuters/Antonio Bronic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko ne dovodi u pitanje težinu zločiona u Srebrenici, ali da se postavlja pitanje zašto se insistira na pravnoj kvalifikaciji da je to bio genocid.

Pravna kvalifikacija nema veze s tim šta neko oseća povodom zločina u Srebrenici i razumevanjem šta se tamo dogodilo, rekao je Vučić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz na pitanje da li postoji spremnost u Srbiji da prizna da se u BiH dogodio genocid.

„Sve vreme govorite o nečemu što treba da ima pravnu posledicu. Niko nikad ne umanjuje težinu zločina, težinu užasnih stvari koje su se dogodile u Srebrenici, što je mnogo važnije. Ovde se postavlja pitanje Srbima, a s druge strane, šta je to zbog čega neko želi pravnu kvalifikaciju“, rekao je Vučič.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid koji je počinila Vojska Republike Srpske. Skupština Srbije je 2010. usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, ali se ne spominje genocid.

U intervjuu uoči jučerašnjeg samita zapadnobalkanske šestorke, Vučić je rekao će ako pobedi na predsedničkim izborima imati više vremena da se posveti regionu i unapređenju ekonomskih odnosa.

„Jer s te pozicije se i predstavlja Srbija i u zemlji i svetu. To je posao predsednika Republike. Ali ću, zajedno s Vladom, ako dobijem poverenje naroda, da radim na unapređenju ekonomskih odnosa. Mislim da je to od presudnog značaja. Nemam strah od ekonomskog napretka Srbije, strah od ekonomskog napretka celog regiona“, rekao je Vučić.