Šarčević: Nema razloga za štrajk prosvetara

Vesti 17. mar 201709:36 > 09:38
Tanjug/ Dušan Aničić

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da nema razloga za najavljeni štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i najavio da bi sva sporna pitanja u vezi sa zaradama prosvetara trebalo da budu rešena donošenjem novog zakona o platnim razredima, koji se očekuje do juna.

Šarčević je ocenio da je potpisani sporazum na koji se poziva USPRS, a kojim se traže isplate zaostalih nagrada u ovom trenutku nije moguće ispuniti i da ga on, da je u tom trenutku bio ministar prosvete, ne bi potpisao.

„To su shvatili svi ostali sindikati sem USPRS“, kazao je Šarčević u Osnovoj školi „Petar Petrović Njegoš“ posle časa koji je posvećen 13. godišnjici nasilja nad Srbima sa Kosova i Metohije.

Dodao je da bi novim zakonskim rešenjem koje se očekuje do juna prosvetni radnici konačno trebalo da po platnim razredima budu izjednačeni sa ostalim zaposlenih u javnom sektoru.

Članovi USPRS najavili su za danas protest ispred Vlade Srbije, a izmedju ostalog zahtevaće ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesčnog štrajka 2015. godine.