Lončar: Postavićemo zdravstveni sistem "na noge"

Vesti 28. dec. 201409:21 > 09:26
Podeli:
Izvor: N1info

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je da ozbiljan vid borbe protiv korupcije predstavlja i stroža kontrola javnih nabavki i dodao da je samo na tom polju protekle godine ostvarena ušteda od više stotina hiljada evra.

Lončar je u intervjuu za „Kurir“, rekao da je interes ministarstva da zdravstveni sistem stavi na zdrave noge, ocenivši da je na dobrom putu da to i učini.

Upitan šta je, kao ministar, konkretno uradio da smanji korupciju i koji su načini borbe s farmako-mafijom, Lončar je odgovorio da su, između ostalog, sprovedene aktivnosti na realizaciji akcionog plana za borbu protiv korupcije, kao i da na njega nije bilo pritisaka iz krugova farmaceutskih kompanija.

„Podsetiću vas da smo ove godine prvi put organizovali postupke centralizovanih javnih nabavki, dogovorili smanjenje cene lekova od 1. januara i mnoge druge stvari, upravo u saradnji i uz razumevanje predstavnika farmaceutskih kompanija. Ako me pitate o eventualnim pritiscima iz ovih krugova, njih na mene nije bilo, a i bolje bi bilo da tako nešto i ne pokušavaju“, naglasio je Lončar.

Slučaj Ognjanovića mora biti rasvetljen

Povodom slučaja porodice Ognjanović, ministar zdravlja je rekao da on mora biti rasvetljen do kraja, jer će samo na taj način biti vraćena vera u humanitarni rad, solidarnost i pomoć onima kojima je najpotrebnija.

„Sramota je da uopšte moramo da pričamo o pretpostavci da je neko zloupotrebio novac prikupljen humanitarnom akcijom za lečenje deteta, da je neko ko se suočio s tako teškom situacijom, svoje interese postavio iznad interesa druge bolesne dece, znajući koliko je napora potrebno da se prikupe sredstva za lečenje u inostranstvu“, rekao je Lončar.